Spice Girls so se podpisale pod pesem, ki jo Britanci najhitreje prepoznajo. Foto: Reuters
Spice Girls so se podpisale pod pesem, ki jo Britanci najhitreje prepoznajo. Foto: Reuters

Tako je pokazala raziskava znanstvenikov, ki so se v sklopu ugotavljanja, kaj skladbo naredi tako, da gre lahko v ušesa, domislili interaktivne igre Hooked on Music. Izvedel jo je muzej znanosti in industrije, v njej pa je sodelovalo 12.000 ljudi, ki so morali odgovoriti na vprašanje, ali prepoznajo pesem, naključno izbrano med več kot tisoč uspešnicami od 40. let prejšnjega stoletja do danes.

Debitantski singel "spajsic", ki je leta 1996 šest tednov kraljeval na britanski glasbeni lestvici, so anketiranci prepoznali v kar 2,3 sekunde, medtem ko so za druge uspešnice pet sekund. Na drugo mesto se je uvrstila pesem Mambo No. 5, pod katero se je podpisal Lou Bega, za prepoznavo katere so v povprečju potrebovali 2,48 sekunde, sledila pa je Eye of the Tiger skupine Survivor s časom 2,62.

Znanstveniki pa upajo, da jim bodo izsledki pomagali tudi pri raziskovanju težav s spominom. "To je bilo zdaj sicer zabavno, a ko bomo izvedeli več o tem, kako deluje pomnjenje pesmi, bi lahko začeli raziskovati tudi pri ljudeh z demenco," je dejal muzikolog z Univerze v Amsterdamu, John Ashley Burgoyne. "Pretekle raziskave so že pokazale, da ima lahko predvajanje pesmi, ki ima za bolnika poseben pomen, velik terapevtski učinek," je poudaril.