Tekmovanje Bober postaja vse bolj priljubljeno, lani se ga je na šolski ravni udeležilo 17.000 tekmovalcev, letos pa več kot 25.000. Foto: BoBo
Tekmovanje Bober postaja vse bolj priljubljeno, lani se ga je na šolski ravni udeležilo 17.000 tekmovalcev, letos pa več kot 25.000. Foto: BoBo
Branje, literatura, knjige
V letošnjem šolskem letu so prvič izvedli šolska tekmovanja iz hitrega branja in razumevanja prebranega, ki so bila odskočna deska za današnje državno prvenstvo. Na teh tekmovanjih se je pomerilo skupno 211 učencev iz šol, ki so vključene v mrežo MemoŠOL, kjer urijo učinkovito učenje. Foto: Bobo

370 izbrancev, ki se jim je uspelo med več kot 25.000 osnovnošolci in srednješolci prebiti do današnjega velikega finala, je imelo 40 minut na voljo za reševanje 15 nalog. Najboljše so nagradili z zlatimi in srebrnimi priznanji.

Kot so sporočili s fakultete za računalništvo in informatiko, je v današnji družbi kakovostno znanje računalništva nujno za vsakdanje delovanje vsakega posameznika in eden ključnih pogojev za razvoj in uspešno poslovanje gospodarstva. Prav zato je treba po njihovem mnenju računalniško razmišljanje čim prej približati mladim.

Gre za mednarodno tekmovanje, ki spodbuja zanimanje učencev in dijakov za računalništvo, razvija logično sklepanje, algoritmično razmišljanje ter spretnosti za reševanje problemov, so še pojasnili na fakulteti. Mladi tako na zanimiv in zabaven način spoznajo, da je računalništvo veliko več od brskanja po spletu, računalniških iger, poslušanja glasbe in gledanja filmov.

Več o računalniškem tekmovanju v spodnjem prispevku novinarke Špele Lobe.

Tekmovanje v hitrem branju
V Mariboru pa danes poteka 2. državno tekmovanje v hitrem branju HIbra. Nanj se je uvrstilo 36 tekmovalk in tekmovalcev iz vse Slovenije, ki se bodo pomerili v branju treh člankov, ki so tematsko zelo različni in primerni za vsako posamezno starostno skupino.

Tekmovanje poteka po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov. Tekmovalne discipline so zasnovane tako, da se meri hitrost branja ter razumevanje prebranega v posameznih starostnih skupinah in ne njihovega predhodnega znanja.

"Letošnje tekmovanje bo za bralce in gledalce prava poslastica, saj so tekmovalci na šolskih tekmovanjih dosegali neverjetne hitrosti, tudi preko 700 prebranih besed na minuto, zato pričakujemo, da bodo porušeni bralni rekordi,"so sporočili organizatorji in dodali: "Verjamemo, da s tekmovanjem v hitrem branju širimo slovensko bralno kulturo in omogočamo posameznikom in posameznicam, da preko tovrstnih tekmovanj preverjajo usvojene veščine."