Avtomobil doseže hitrost 33,8 kilometra na uro. Foto: YouTube
Avtomobil doseže hitrost 33,8 kilometra na uro. Foto: YouTube

Avtomobil(ček) je tako majhen, da voznik vanj ne vstopi (kabine namreč nima), ampak si ga nadene kot oklep. Ima pa vse, kar potrebuje za zakonito vožnjo po britanskih cestah: luči, utripalke in registrsko tablico, poroča The New York Post.

Jeremy Clarkson, voditelj priljubljene britanske oddaje, je bil prvi, ki se je z avtomobilom odpravil na cesto. Najbolj neprijeten del vožnje je bil tresenje avtomobila. Clarkson se je namreč, vsakič ko je zapeljal v luknjo na cesti, z glavo zaletel v 'vetrobransko steklo'. Prijetnejši del testa pa je bil postanek na bencinski črpalki, saj mu iz avtomobila sploh ni bilo treba 'izstopiti'. Zabaval se je tudi, ko je 'po motoristično' prehiteval dolgo kolono vozil in se peljal po avtocesti.

Kot najmanjši serijski avtomobil na svetu sicer velja peel P50, britanski oldtajmer iz 60. let prejšnjega stoletja, v katerem je dovolj prostora le za volan in voznikov sedež. Avtomobil nima vzvratne prestave, namesto tega ima na pokrovu ročico, s pomočjo katere sami obrnete avtomobil ali pa ga parkirate. Ta model je v eni izmed prejšnjih oddaj Top Gear vozil Clarkson in tako dobil idejo, da bi poskusil ustvariti še manjši avtomobil. Testno vožnjo z malčkom P45 si lahko ogledate v spodnjem videu.