Dežela lepih in brezskrbnih deklet ... Foto: Youtube
Dežela lepih in brezskrbnih deklet ... Foto: Youtube
Brez opisa, kje Jugoslavija sploh leži, ne gre. Foto: Youtube
Morje, sonce ... Foto: Youtube

Še takrat, ko smo živeli v približno 12-krat večji državi, so Američani očitno potrebovali precej napotkov, kaj in kje Jugoslavija sploh je. "Le malo Američanov ve kaj - če sploh kaj - o Jugoslaviji. Eden od razlogov je ta, da večina ne ve, kje jo iskati. V bistvu je zelo preprosto - samo pojdite v Italijo in zavijte desno!" v 30 minut dolgem turističnem dokumentarnem filmu o Jugoslaviji navdušeno razlaga novinarka Melody Rogers.

Rogersova nadaljuje razblinjanje mitov o Jugoslaviji ("Ne, ni del Sovjetske zveze. V bistvu sploh ne meji na Rusijo!" in "Ja, prebivalci lahko zapustijo državo! Samo potni list potrebujejo."), ki jih pospremi s podobami bučečih slapov, igralnic in razgaljenih deklet.
Rogersovo, avtorico številnih dokumentarnih potopisov, je Jugoslavija očitno povsem prevzela - od njenih naravnih lepot (na posnetkih vidimo med drugim vse, od Plitviških jezer do Blejskega jezera) do plaž in dostopnih cen ("Poleg vsega pa je mogoče večerjati pethodni meni s kozarcem vrhunskega vina za samo pet dolarjev na osebo!"). "Jugoslavija je pobrala najboljše od Evrope," trdno prepričana sklene Američanka, katere prispevek bo verjetno zdajle pogrel pri duši vse jugonostalgike.

V skoraj 30 let starem dokumentarcu je naša nekdanja skupna država predstavljena kot ležerna in brezskrbna dežela, v kateri ljudje zaslužijo manj kot Američani, a znajo uživati življenje, ne da bi jih pestile finančne ali gospodarske težave - ruleta se vrti, dekleta so radoživa, vino teče v potokih ...

"Kot nobena druga država ..."
Na koncu dokumentarca Rogersova zatrdi, da je bila Jugoslavija ena najlepših držav, ki jih je kdaj koli obiskala. "Ko smo izvedeli, da bomo obiskali Jugoslavijo, nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Bo to potovanje v Sovjetsko zvezo ali v Grčijo? Kako je v Jugoslaviji, kakšni ljudje živijo tukaj in kako nas bodo sprejeli? Po samo nekaj dneh smo dobili odgovore na vsa vprašanja. Jugoslavija ni niti kot Sovjetska zveza niti kot Grčija. Jugoslavija ni podobna nobeni državi, ki smo jo do zdaj obiskali," svoj slavospev sklene ameriška ekipa.

Pomenljiv je tudi zapis, ki pospremlja arhivski posnetek, zdaj pa si ga lahko ogledamo na Youtubu: "Dokumentarec prikazuje 'državo', ki je bila nekoč ena najboljših turističnih destinacij na svetu. Namesto da bi sprejemali povezovalno geslo 'e pluribus unum', so se razdelili in nato razpadli. Danes imamo samo koščke tistega, kar je nekoč bilo. Zaradi starih časov zato upam, da boste uživali v tem ameriškem filmu, ki je promoviral čudovito državo Jugoslavijo pred približno 30 leti."