Marcin, Ula in Piotr med potjo čez Slovenijo. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Marcin, Ula in Piotr med potjo čez Slovenijo. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Poljaki okoli sveta s traktorjem
Po stranskih cestah potujejo po Evropi že od 5. januarja, do zdaj so prevozili že dobrih 1000 kilometrov. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Zelo počasi so do zdaj z več kot 50 let starim traktorjem, ki za sabo vleče prikolico, prepotovali dobrih 1000 kilometrov.

Po stranskih cestah potujejo po Evropi že od 5. januarja. Pričeli so v goratem predelu južne Poljske, potovali skozi Slovaško, Madžarsko, ekipa Televizije Slovenije jih je danes ujela v bližini Ljubljane.

Velikokrat se vozijo tudi ponoči - dizelsko gorivo jim je na poti namreč že zmrznilo in so imeli kopico težav, zato poskušajo imeti motor čim več časa v pogonu. Priznavajo, da potovanje s traktorjem ima svoje omejitve - a mraz ni ena izmed njih.

"Slovenija je za nas tropska dežela, daleč na jugu Evrope. Na Poljskem je bilo prejšnji teden –37 stopinj Celzija," se posmeji Marcin Obalek. "Trepalnice so mi že večkrat zmrznile," pa potoži Ula Kisiel-Panko. "Imam dvoje rokavic in dvoje hlač, tudi na čevljih imam dodatno zaščito," kameri pokaže Piotr Sliwinski.

V pričakovanju vroče Afrike
Vsi trije Slovenijo poznajo že dlje časa. Radi imajo našo hrano in tudi pijačo, kot je razbrati iz pesmi, ki jo prepevajo: "En hribček bom kupil, bom trte sadil ...". Naprej na pot pa ne želijo, dokler snemalna ekipa ne poskusi še nekaj njihovih specialitet, in tako novinarki Tjaši Potisk ponudijo poljsko klobaso.

Koliko časa bodo še potovali, ne želijo napovedati, vedo pa, da je cilj naslednjih dni ali tednov Afrika. In vsaj tam se bodo naužili malo sonca in toplejših temperatur, ki jih v Evropi v teh dneh primanjkuje.

S traktorjem okrog sveta
S traktorjem okrog sveta