Ogenj so Rusi prišli iskat v Olimpijo, a kaj, ko jim je že v Moskvi ugasnil ... Foto: EPA
Ogenj so Rusi prišli iskat v Olimpijo, a kaj, ko jim je že v Moskvi ugasnil ... Foto: EPA

Znameniti Rdeči trg je bil konec tedna v znamenju prihajajočih zimskih olimpijskih iger, ki se bodo v Sočiju ob Črnem morju začele sedmega februarja prihodnje leto. V ta namen je iz antične Olimpije v Grčiji v Rusijo prispel tudi olimpijski ogenj, ki je simbol miru in prijateljstva.

Kršitev pravil
Rusi so se na prihod plamenice dobro pripravili, a zagodla jim jo je nevšečnost. Enemu izmed nosilcev olimpijske bakle, nekdanjemu plavalcu Šavaršu Karapetjanu, je ogenj med tekom namreč ugasnil, zato mu je na pomoč priskočil kar varnostnik, ki je plamenico znova prižgal z vžigalnikom. S tem so sicer prekršili pravila, saj ta nalagajo, da se ogenj, če med olimpijskim popotovanjem ugasne, lahko prižge zgolj z rezervnim ognjem iz antične Grčije, ne pa kar z vžigalnikom.

Na spletni strani do Kremlja kritične radijske postaje Odmev Moskve menijo, da gre za slabo znamenje pred igrami.

Pot po "materi Rusiji"
"Tudi to se zgodi," pa je o incidentu dejal vodja organizacijskega odbora Dmitrij Černišenko. Zdaj olimpijsko baklo čaka 65.000 kilometrov dolga pot po največji državi na svetu, od Kaliningrada na zahodu do ruskega daljnega vzhoda. Potovanje po 83 ruskih regijah bo trajalo natančno 123 dni, vmes, med 7. in 11. novembrom, pa bodo plamenico poslali še na vesoljski izlet na mednarodno vesoljsko postajo.

Težave z olimpijskim ognjem že prvi dan
Težave z olimpijskim ognjem že prvi dan