Izjemno redek prizor - Savdijka za volanom. Foto: Reuters
Izjemno redek prizor - Savdijka za volanom. Foto: Reuters

Tako je nastala skladbica No Woman, No Drive, ki je postala na YouTubu že prava mala senzacija, saj je zbrala že več kot pet milijonov ogledov. V videoposnetku Fageh poplesuje in poje verze, kot so: "Vaši jajčniki so varni in v redu, tako da boste lahko imele veliko otrok."

S tem se je obregnil na nedavno izjavo nekega uglednega savdijskega klerika, ki je dejal, da ženske, ki vozijo, tvegajo poškodbo jajčnikov in rojevanje otrok z zdravstvenimi težavami. Dodal je, da bi morale ženske, ki si prizadevajo za ukinitev prepovedi vožnje, postaviti "razum pred svoje srce, čustva in strasti".

Fageh je dejal: "Sem umetnik in družbeni aktivist. Glasbe ne poslušam pogosto, a med študijem v ZDA sem slišal to skladbo nekega Jamajčana (govori seveda o Bobu Marleyju, op. a.), ki mi ni in ni šla iz ušes. Zato sem se odločil za priredbo, besedilo pa sem prikrojil svoji kulturi."

Prepoved izvajajo v praksi
V Savdski Arabiji je v soboto potekal protest proti prepovedi žensk za volanom, a oblasti so okoli 20 "protestnic" naslednji dan kaznovale z 80 dolarji kazni. Vožnja v državi sicer ni uradno prepovedana, a oblasti ženskam preprosto ne izdajajo vozniških dovoljenj. Proti prepovedi vožnje za ženske v 28-milijonski savdski monarhiji se v zadnjem času izreka vse več ljudi, peticijo skupine Women2Drive za odpravo prepovedi pa je podpisalo že skoraj 20.000 državljanov in državljank. Poslanke v svetu šure so celo zahtevale, da se to vprašanje uvrsti na dnevni red.