Leta 1975 je Presley za nakup in prenovo letal odštel okoli milijon dolarjev, danes sta vredni vsaj desetkrat več. Foto: Reuters
Leta 1975 je Presley za nakup in prenovo letal odštel okoli milijon dolarjev, danes sta vredni vsaj desetkrat več. Foto: Reuters

Podobo notranjosti letal, imenovanih Lisa Marie in Hound Dog II, je Presley načrtoval sam, vanjo pa vložil mastne denarce.

Štirimotorno letalo tipa convair 880 za 28 potnikov, ki ga je nato po svoji hčerki poimenoval Lisa Marie, je leta 1975 za 250.000 dolarjev kupil od letalske družbe Delta, nato pa v njegovo prenovo vložil še 300 tisočakov. Opremil ga je s prestižno spalnico, konferenčno sobo, barom in televizijskim sistemom s štirimi zasloni.

Pri prenovi dejavno sodeloval tudi sam
"Sam je izbral vse materiale, kopalniško opremo, dodatke. Vpleten je bil v celoten proces prenove, za katero so poskrbeli isti ljudje, ki so opremili letalo ameriškega predsednika Air Force One," je razložil Martin Nolan iz dražbene hiše Julien's. "Kralj je potoval v velikem slogu, imaš občutek, kot da si v Gracelandu," doda.

Ko je čakal na prenovo Lise Marie, pa je za 900.000 ameriških dolarjev kupil še letalo tipa lockheed jetstar, ki lahko nosi do 10 potnikov, poimenoval pa ga je Hound Dog II.

Letali nista več primerni za letenje
Obe letali bosta zdaj v paketu na voljo potencialnim novim lastnikom, ki pa se z njima ne bodo mogli dvigniti nad oblake, saj nista več primerni za letenje in sta bili zadnja tri desetletja na ogled v Gracelandu, na Presleyjevem posestvu v Tennesseeju.

Spomin na kralja rokenrola pa je v srcih njegovih oboževalcev še kako živ - prav te dni so se zbrali na konvenciji v Birminghamu - nekaj utrinkov spodaj.