'Veliko žensk, ki se odločajo med zapeljivimi salonarji z visoko peto in udobnimi, preprostimi balerinkami bo raje izbralo prve. A s tem delajo škodo svojemu zdravju,' je dejal zdravnik Mike O'Neill. Foto: EPA
'Veliko žensk, ki se odločajo med zapeljivimi salonarji z visoko peto in udobnimi, preprostimi balerinkami bo raje izbralo prve. A s tem delajo škodo svojemu zdravju,' je dejal zdravnik Mike O'Neill. Foto: EPA
Visoke petke
V nekaterih državah, tudi v Sloveniji, prirejajo celo teke v petkah. Foto: EPA

Jasno in potrjeno je, da ženske, ki vsak dan nosijo salonarje, tvegajo trajne poškodbe. Kar polovica Britank, ki so sodelovale v raziskavi oddelka za bolezni nog v Londonu, je priznala, da so imele preglavice s stopali, če so nosile neudoben par čevljev, a kar 43 odstotkov jih je kljub temu izjavilo, da bodo še naprej trpele "v imenu mode". Gladko namreč preslišijo opozorila, da lahko visoke pete pripeljejo do dolgotrajnih poškodb, kot so artritis, zlomi in ukleščeni živci, kar lahko povzroči nujne operacije in injekcije steroidov.

Na plesišču raje bose
Kako razširjeni pa so čevlji z visoko peto med Britankami - verjetno v primerjavi z modnim okusom Slovenk ni velikih razlik - in koliko preglavic jim povzroča njihovo nošenje? Petina vprašanih je priznala, da začutijo bolečino že po desetih minutah, v povprečju pa jih noge začnejo boleti po eni uri, šestih minutah in 48 sekundah. Vsaka četrta ženska je vsaj enkrat na plesišču zato raje sezula čevlje in plesala kar bosa, tretjina pa je bila že vsaj enkrat zaradi neznosnih bolečin prisiljena domov iti s čevlji v rokah.

Moškim so čevlji zadnja briga
A kljub temu ženske vztrajajo. V povprečju ima Britanka v omari spravljenih 17 parov čevljev, kar je dvakrat več v primerjavi z moškimi. Ti so glede obuval mnogo bolj praktični, saj jih je le 12 odstotkov dejalo, da so dali videzu prednost pred udobnostjo in trpeli v zelo lepih, a neudobnih čevljih. To tudi pojasni, zakaj ima dvakrat več predstavnic nežnejšega spola težave z nogami, kot so kurja očesa, žulji, razpokane pete in otekline. Kar devet izmed desetih vprašanih Britank je že doletela ena izmed neštetih nadlog, 20 odstotkov se videza svojih stopal "sramuje", vsaka deseta pa je nad tem delom telesa tako zgrožena, da nosi le zaprte čevlje.

Mlajše ženske si s podleganjem modnim zapovedim delajo še več škode kot starejše, so še ugotovili zdravniki, saj velja pravilo - mlajša kot je ženska, višje pete nosi. Petina izmed tistih, starih med 18 in 24 let, ima v svoji omari tudi čevlje z vrtoglavo visoko 15-centimetrsko peto. V naslednji starostni skupini je takšnih še desetina, med ženskami, starimi med 34 in 44 let, pa le še trije odstotki.