Takole je aktivistka Pete ponazorila, kako si mesarji začrtajo dele živali, ki jih nato razkosajo. Foto: EPA
Takole je aktivistka Pete ponazorila, kako si mesarji začrtajo dele živali, ki jih nato razkosajo. Foto: EPA
Nizozemski televizijci so znani po podiranju meja, med drugim so si prav tam zamislili vrsto resničnostnega šova Big Brother, leta 2007 pa so na BNN-u ustvarili oddajo, v kateri je domnevno na smrt bolna ženska podarjala ledvico enemu izmed treh kandidatov z ledvično boleznijo. Na koncu so razkrili, da je bila vse skupaj potegavščina, darovalka pa igralka. Z oddajo so želeli opozoriti na pomanjkanje darovalcev organov. Foto: EPA

Po mnenju mnogih sta tako v oddaji, ki jo je predvajal kanal BNN, krepko prekoračila meje dobrega okusa. Dennisu Stormu in Valeriu Zenu je o tem, kateri deli človeškega mesa so najboljši, svetoval mesar, kirurg je nato odstranil trak mišičnega tkiva s Stormove leve ritnice in del Zenovega mesa nad levim bokom. Kuharski mojster je meso ocvrl in ga postregel voditeljema s prilogo iz "špargljev".

"Okus, ki spominja na avtomobilske gume"
Zeno je izkušnjo primerjal z žvečenjem avtomobilske gume, za goltanje koščka mesa si je vzel kar nekaj časa. Stormu je šlo bolje, v šali je svoje meso primerjal s cenjeno govedino kobe, saj, kot pravi, za svoje telo in zdravje zelo dobro skrbi.

Zamisel za ta podvig sta voditelja dobila po ogledu filma Živi, v katerem se člani argentinske ragbijske ekipe borijo za preživetje po padcu letala v Andih in se morajo zateči celo k uživanju mesa umrlih potnikov. Zeno je za Reuters povedal, da se je odtlej vedno spraševal, kakšen okus ima človeško meso. Se pa nobeden od voditeljev ne bi še enkrat odločil za kaj takega, saj bi morala spet pod kirurški nož.

"Bolno" početje?
25-letna Anna Mees, ena izmed gledalcev oddaje, je za Reuters izjavila, da je takšno početje "bolno". Sicer pa je kanibalizem na Nizozemskem zakonit, razen v primerih, ko je povezan s hudodelstvom ali krši pravila spodobnosti.

Nekateri mediji so poročali, da je bila celotna dogodivščina s človeškim mesom, ki so jo prikazali v poljudnoznanstveni oddaji Poskusni zajčki, potegavščina, pri BNN-u pa so to zanikali, Zeno je Reutersu pokazal celo brazgotino na trebuhu, kjer so mu odrezali meso.