Slona sta v Rusiji zmrzovala na -40 stopinjah Celzija. Foto: EPA
Slona sta v Rusiji zmrzovala na -40 stopinjah Celzija. Foto: EPA

V bližini Novosibirska so prikolico, v kateri sta bila slona, zaradi za zdaj neznanih razlogov zajeli ognjeni zublji, čuvaji, ki so pazili na živali, pa so morali slona držati na mrazu, dokler ni prišla nova prikolica. Glede na to, da sloni ne prenašajo dobro zime, še posebej sibirske ne - temperature so segale 40 stopinj pod ničlo -, so slonoma začela zmrzovati ušesa. Eden izmed čuvajev se je spomnil načina, kako bi segreli živali in jih tako rešili smrti.

"Nismo imeli druge rešitve, tako da smo slonoma dali 10 litrov vodke, ki smo jo pomešali s toplo vodo, tako pa smo jima rešili življenje. Ko sta popila "koktajl", sta se slona začela oglašati, kot da bi bila sredi džungle. Morda sta bila srečna," je dejal neimenovani čuvaj za Ria Novosti. Živali so, potem ko je prišla pomoč - slona so s tovornjakom prepeljali na varno, spremljali pa so jih tudi možje postave -, še naprej ogrevali v garaži v eni izmed tamkajšnjih šol, piše BBC.

Čeprav znanstveniki trdijo, da alkohol ljudem pravzaprav da "lažni" občutek toplote, saj naj bi jim pravzaprav zniževal telesno temperaturo, direktor živalskega vrta v Novosibirsku Rostislav Šilo zatrjuje, da je prav vodka rešila slona podhladitve ali pljučnice, pri tem pa se slona nista niti napila.