Phil ima za sabo tudi odvetnika in punxsutawneyjske policiste. Foto: EPA
Phil ima za sabo tudi odvetnika in punxsutawneyjske policiste. Foto: EPA

Svizec je 3. februarja pred večtisočglavo množico za letos napovedal kratko zimo, a ta se tudi v ZDA konec marca še kar noče in noče umakniti pomladi. Če bi svizec, ki se je kot lik pojavil v komediji Neskončen dan z Billom Murrayjem v glavni vlogi, videl letos svojo senco, bi to po običaju pomenilo, da bo zima trajala še šest tednov. A ko je prilezel iz svojega brloga in se ozrl naokrog, ni videl svoje sence, to pa v skladu s tradicijo pomeni, da bo v ZDA letos nastopila zgodnja pomlad.

Tudi Američani imajo - tako kot Slovenci - že vrh glave snega in mraza, zaradi česar so precej slabe volje. Tožilec Mike Gmoser iz okrožja Butler v Ohiu, je zato zapisal, da je svizec Phil namerno prepričal ljudi o kratkotrajnosti letošnje zime - s tem je zagrešil kaznivo dejanje proti miru in dostojanstvu države Ohio, zaradi česar si je prislužil tradicionalno ameriško kazen - smrtno obsodbo.

Na Phila pazijo tudi policisti
A Pensilvanci so skočili na noge. Predsednik kluba Punxsutawney Bill Deeley je zatrdil, da ima njihov svizec odvetnika in se bo odločno boril proti izročitvi v sosednjo zvezno državo. Dodal je, da je zagrožena smrtna kazen tudi neprimerno nesorazmerna glede na domnevno kaznivo dejanje.

Zagotovil pa je tudi, da bodo Phila, ki živi zraven policijske postaje, pozorno pazili tamkajšnji policisti, ki ga bodo varovali pred poskusi nasilne izročitve v Ohio.