Jeb Bush pred nekaj dnevi, že opazno vitkejši ... Foto: EPA
Jeb Bush pred nekaj dnevi, že opazno vitkejši ... Foto: EPA
... in Jeb Bush leta 2012, ko je imel še precej več maščobnih blazinic okrog pasu. Foto: EPA

62-letni nekdanji floridski guverner, ki se bo verjetno potegoval za republikansko predsedniško nominacijo na volitvah 2016, se je odločil za prehranjevanje po načelih paleo diete, ki temelji na prehranjevalnih navadah lovcev in nabiralcev iz dobe paleolitika. To pomeni, da je dovoljeno zgolj uživanje pustega mesa, sadja in zelenjave, vsa predelana živila, mlečni izdelki in sladke pregrehe pa so prepovedani.

Nič več "buckasti" Bush
Pri Bushu se posledice tega režima že zelo poznajo, pišejo pri Reutersu, saj je bil še lani "buckastega videza s polnim obrazom in mehko čeljustjo", danes pa je več kot 190 cm visoki mlajši brat nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha ml. (in sin še enega predsednika, Georgea Busha starejšega) videti veliko vitkejši. Predstavniki njegove predvolilne kampanje sicer niso želeli razkriti točnih številk, naj bi pa izgubil že več kot 10 kilogramov. Jeba starejšega in njegovega sina, Jeba mlajšega, je k dieti baje nagovoril sin (oziroma brat) George P. Bush, novoizvoljeni vodja teksaške geodetske uprave.

Menda so številni Bushevi prijatelji opazili, da je shujšal, in so kar malce zavistni. "Kot mnogi med nami se je Jeb sem ter tja bojeval z odvečno težo. Malo mi gre na živce, da sem jaz očitno dobila vsak njegov izgubljeni kilogram," je v šali pripomnila njegova kolegica Ana Navarro, miamijska politična strateginja republikanske usmeritve.

Jeb Bush, ki naj bi se te dni prehranjeval pretežno s pečenim piščancem in solato, med obroki pa si privošči oreške in pridno telovadi, nikakor ni prvi politik, ki si je pred zagonom kampanje omislil vitkejšo postavo. Arkansaški guverner Mike Huckabee je pred poskusom republikanske predsedniške nominacije leta 2008 izgubil kar 50 kilogramov (nekaj se jih je sicer doslej že vrnilo), guverner New Jerseyja Chris Christie, ki naj bi prav tako razmišljal o naskoku na republikansko nominacijo, pa si je dal pred dvema letoma prevezati želodec in doslej že izgubil nekaj odvečne teže.

Brez kozarca vina kljub vsemu ne gre
Vsi strokovnjaki za prehrano se sicer ne strinjajo glede dolgoročnih pozitivnih učinkov paleo diete, saj vključuje veliko mesa, zaradi katerega je na jedilniku redno veliko nasičenih maščob. Je pa treba Bushu priznati, da je trden kot skala, saj se med postojankami v času kampanje na mizah znajde veliko zapeljivih prigrizkov: od ocvrte tablice Snickersa, stalnice sejma v Iowi, do v ZDA vseprisotne pice.

Kdaj pa kdaj se vendarle pregreši s kozarcem vina, razkrivajo Jebovi bližnji. In ravno prejšnji teden so ga na dogodku, ki je združil politiko s pečenjem pit, v New Hampshiru zasačili s kosom borovničeve pite. "K vragu z dieto. Kje je pomfri?" je dahnil in si privoščil sladko pregreho. Se je pa nato na zajtrku v Coloradu odkupil z zavidanja vredno disciplino: s kupa ocvrtih dobrot, med katerimi so se znašla vmešana jajca, nariban krompir in palačinke, je izbral le rezino slanine (ki tudi ni ravno dietna, a v sili ...).