Pri Libeertu (nekdanjemu Isisu) bodo morali na rezultate spremembe imena še počakati, saj bodo čokolade s spremenjenim imenom na police prišle šele po novem letu. Foto: Isis
Pri Libeertu (nekdanjemu Isisu) bodo morali na rezultate spremembe imena še počakati, saj bodo čokolade s spremenjenim imenom na police prišle šele po novem letu. Foto: Isis

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1923 kot Italo Suisse, a je bil njihov občutek za čas res slab, saj so se, potem ko niso imeli več nobenih povezav ne s Švico ne z Italijo, v ISIS preimenovali konec lanskega leta, skratka, le nekaj mesecev pred vzponom okrutne Islamske države (ISIS ali IS). Ta je letos postala eden bolj perečih svetovnih problemov, ki ostajajo na naslovnicah, zaradi okrutnih metod, kot je obglavljanje zahodnih talcev in vseh, ki se ji postavijo po robu.

Direktor podjetja Ignance Libeert je za SBS povedal, da je prodaja čokolad dramatično upadla, odkar je IS(IS) postala tako zloglasna. "Ko smo videli, da med naročili za božične pošiljke ni bilo skoraj nobenega iz ZDA ali Velike Britanije, smo se vprašali, kaj se dogaja. In so nam povedali, da zanimanje za našo čokolado še vedno ostaja, da pa je ime ISIS preveč moteče in kupce preprosto odvrača," je povedal Libeert.

Kljub spremembi imena so letošnjo božično pošiljko odposlali v trgovine že septembra, tako da na policah za zdaj ostajajo pod starim imenom.
Isis, glasbena skupina
Belgijski proizvajalec čokolade ni edini, ki ima težave z nesrečnim imenom. Očitkov, da so džihadisti, se morajo tako braniti ameriški metalci Isis, ki so sicer razpadli že leta 2010, a so v zadnjih mesecih na Facebooku dobivali tako sovražne komentarje, da so bili primorani ime strani iz "Isis" spremeniti v "Isis, glasbena skupina".

Ustvarjalci ameriške TV-risanke Archer pa so morali spremeniti ime fiktivne vohunske agencije, ki se je prav tako imenovala Isis.