Največ amišev prebiva na severovzhodu in osrednjih ZDA, natančneje v zveznih državah Ohio, Pensilvanija, Indiana in New York, najdemo jih tudi v Kanadi, predvsem v Ontariu. Nekateri še vedno govorijo svoj jezik, znan kot pensilvanska nemščina ali pensilvanska flamščina. Foto: Reuters
Največ amišev prebiva na severovzhodu in osrednjih ZDA, natančneje v zveznih državah Ohio, Pensilvanija, Indiana in New York, najdemo jih tudi v Kanadi, predvsem v Ontariu. Nekateri še vedno govorijo svoj jezik, znan kot pensilvanska nemščina ali pensilvanska flamščina. Foto: Reuters
Amiši so znani po preprostem življenju, skromnih in zadržanih oblačilih ter upiranju napredku in udobju sodobnih tehnologij. Njihova vera izvira iz Švice, ko jo je v 17. stoletju ustanovil Jakob Amman, v 18. stoletju pa so se številni amiši preselili čez lužo v Pensilvanijo. Foto: Reuters
Režiserka Mary Haverstick je na čelu iniciative proti televizijskemu blatenju, kot ga razumejo, amiševske skupnosti. Foto: Reuters
Ena od bolj "hvaležnih" rdečih niti serije Breaking Amish: spremljamo lahko razvoj junakinje Kate od sramežljivega dekleta pa do manekenke, ki se slika za revijo Maxim. Foto: TLC
Premisa serije Amish Mafia: Ker ne zaupajo ljudem "od zunaj", se amiši iz Lancastra za varovanje zakona raje obrnejo na organizirano družbo, "amiševsko mafijo". Foto: Discovery Channel

Okrožje Lancaster je dom za največjo skupnost amišev v ZDA; tam jih živi okrog 31 tisoč. V zadnjem času opažajo, da morajo vse pogosteje razlagati, da po svetu ne hodijo z oboroženim spremstvom osebnih stražarjev (to prakso prikazuje Discoveryjeva dokumentarna serija Amish Mafia), da mladi ne bežijo redno v velemesta, kjer bi kršili vse zapovedi svoje vere po vrsti (take dogodivščine popisujeta TLC-jevi seriji Breaking Amish in Breaking Amish: Brave New World) ter da se v njihovih krajih duhovi in nadnaravne pojave ne skrivajo za vsakim grmom (šele jeseni prihaja serija Amish Haunting).

Lokalna skupnost se upira negativni publiciteti
"To so vse napačne upodobitve," opozarja režiserka Mary Haverstick, ki se bori, da se vseh naštetih in podobnih programov (ki jih je še kar nekaj) v okraju Lancaster sploh ne bi dalo gledati. Gibanje proti "ponižujočemu, nekorektnemu prikazovanju" mirne, pobožne skupnosti v zadnjem času vse številčnejšo podporo: hotele in restavracije naprošajo, naj ne strežejo snemalnim oz. filmskim ekipam, več vidnejših politikov, med njimi guverner Tom Corbett in dva kongresnika, pa so podpisali izjavo, v kateri pozivajo k ukinitvi oddaj, ki v svet pošiljajo "negativno, neresnično in potencialno škodljivo" sliko amišev. "Tukaj živim že 50 let in poznam veliko amišev," je povedala Haverstickova. "Za to vrsto eksploatacije so še posebej ranljivi."

Seveda pa obstaja tudi precej upravičen protiargument: je cinična, senzacionalistična resničnostna televizija res toliko večji bavbav za amiše kot "mehka eksploatacija", ki jo nad skupnostjo izvaja turistična industrija? Pravzaprav so amiši v obeh primerih neplačani statisti, ki pred kuliso že vkorakajo v lastnih kostumih.

Glavna turistična atrakcija
Pensilvanski turistični urad v svojih oglasih redno kaže amiše; popolnoma jasno je, da je prav sekta ena od glavnih atrakcij, ki pritegnejo turiste. Po zaslugi turizma država letno z davki zasluži 363 milijonov dolarjev, službo pa ima 24 tisoč ljudi.

Vseeno pa je turistična panoga do amišev, ki prodajajo svoje pohištvo, sadje in zelenjavo ter pletenine, absolutno spoštljiva, zagotavlja predstavnik turističnega urada Joel Cliff. "Naučili so se živeti s turizmom in imeti od njega korist."

Tudi Haverstickova se strinja, da sta pristopa med seboj popolnoma različna: eden amiše promovira takšne, kot so, drugi pa jih kaže v napačni luči. "Znanec me je poklical in mi potožil, da jih te oddaje prikazujejo kot smetje. V njegovem glasu je bila bolečina."

Za zdaj bi bilo težko dokazati, kakšno oprijemljivo škodo naj bi TLC-jevi "dokumentarci" povzročili skupnosti, a to bi se še utegnilo pokazati. "Dolgoročno to lahko škodi turizmu," opozarja predsednik Lancasterske zbornice Tom Baldrige. "Iz amišev delajo vic."

Niti zrna resnice?
Od vseh serij je najostrejših kritik deležna Amish Mafia, ki je že na pragu svoje četrte sezone. "Amiševska mafija sploh ne obstaja," kategorično zagotavlja Donald Kraybill, univerzitetni profesor in soavtor knjige The Amish. "Gre za popolno fabrikacijo." Pri Discovery Channelu teh izjav niso hoteli komentirati, prav tako ne Eric Evangelista, ki je producent vseh štirih zgoraj naštetih oddaj.

Amiši v popkulturi
V ta okoliš turisti sicer prihajajo že skoraj 60 let, vse od uspeha muzikala Plain and Fancy, preproste zgodbice o finem newyorškem paru, ki podeduje zemljo v deželi amišev in se tja tudi preseli. Potem je bil leta 1985 tu film The Witness (Priča) s Harrisonom Fordom v glavni vlogi, ki so ga posneli večinoma v okrožju Lancaster. "Še zdaj nas ljudje včasih vprašajo, kako se pride do kmetije iz Priče," pravi Kraybill.

Roka roke ne umije
Seveda pa se poti "stare" in "nove" šole služenja z amiši včasih tudi križajo: vodeni ogled po mestecu Bird-in-Hand, naslovljen The Amish Experience, je ljudi popeljal tudi po snemalnih lokacijah za The Amish Mafia. Ko so za to zvedeli pri Discoveryju, so njihovi odvetniki zadevo nemudoma preprečili. Zdaj vodiči serijo še vedno omenjajo, a le zato, da izpostavijo vse nepravilnosti v njej. (In vsebino ogleda naj bi "požegnali" tudi amiševski starešine).