Charles Darwin je že leta 1859 v Izvoru vrst poročal o človeški ribici, kot o primeru za redukcijo telesnih struktur zaradi neuporabe, s pripombo, da je sposobna preživeti v jamah
Charles Darwin je že leta 1859 v Izvoru vrst poročal o človeški ribici, kot o primeru za redukcijo telesnih struktur zaradi neuporabe, s pripombo, da je sposobna preživeti v jamah "zaradi manj ostre tekme, ki so ji verjetno izpostavljeni prebivalci temnih bivališč". Foto: BoBo

Čeprav je šlo za izlet v neznano in so bile verjetnosti za uspešen razvoj mladičkov zelo majhne, se je vse odvrtelo na najboljši mogoči način, so sporočili iz Postojnske jame.

Najbolj so se bali tega, da "mladi zmajčki" ne bi vzpostavili povezave med usti in prebavnim traktom ter se ne bi bili sposobni sami prehranjevati po tem, ko jim je zmanjkalo rumenjaka, s katerim so se ličinke izvalile.

V Postojnski jami jih je skrbelo tudi to, da mladim človeškim ribicam ne bodo ustrezali črvi, ki so jih v jami vzgajali prav zanje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se dvomi razblinili takoj, ko jih je začela jesti prva in najbolj razvita ribica.

Razvijajo se nad pričakovanji
Po 18 tednih so zdaj vse ribice na enaki dieti, najdlje se je črvom upiral en zmajček, ki pa je pred tedni prav tako popustil. V Postojnski jami so izpostavili, da se vseh 22 "mladih zmajčkov" razvija bolje, kot so pričakovali.

Večina jih v dolžino meri od 3,5 do štiri centimetre, njihove oči so še vedno vidne, prav tako imajo še vedno pigmentne pike. S pridom mladički izkoriščajo tudi noge in se pogumno premikajo po akvariju.

V jami so še pojasnili, da so se mladički v prvi fazi razvijali hitro, zdaj pa se bo to upočasnilo. V prihodnjih od dveh do treh letih bo koža prerasla oči, prav tako bodo približno v letu in pol ostali brez pigmenta.

Ne izpustijo priložnosti za slikanje
Človeške ribice bodo do 14. leta v mladostniški fazi, nato pa jih čaka odraslo življenje. V Postojnski jami ob tem zagotavljajo, da takrat ne bodo poletele in začele bruhati ognja.

Za zdaj pa se mlade ribice obnašajo kot otroci, igrajo se v pesku in se zabavajo ob lovljenju hrane. So pa oskrbniki opazili nihanja v razpoloženju. Kot so pojasnili, se mladički lahko v enem trenutku prerivajo, že v naslednjem pa so najboljši prijatelji. Ne izpustijo pa priložnosti za slikanje, pri čemer znajo pozirati kot prave hollywoodske zvezde, pravijo v Postojni.