YouTubovi administratorji so se z veliko naglico lotili odstanjevanja erotičnih videoposnetkov, ki so več kot očitno kršili njihova pravila. Foto: YouTube
YouTubovi administratorji so se z veliko naglico lotili odstanjevanja erotičnih videoposnetkov, ki so več kot očitno kršili njihova pravila. Foto: YouTube

Stvar naj bi zakuhali člani znanega internetnega foruma 4Chan, ki so že prevzeli odgovornost za "erotični napad", s katerim naj bi se uprli pravilom YouTuba. Ta v skladu s svojo politiko odstrani ali "utiša" videospote, ki jih uporabniki naložijo nelegalno in v nasprotju z avtorskimi pravicami.

Hekerji so videoposnetke označili z imeni, ki so zelo iskana, na primer "Hannah Montana" in "Jonas Brothers", da bi s tem preslepili uporabnike in dosegli klike. Številni so se začeli povsem nedolžno, čez nekaj sekund pa je bilo mogoče videti erotične prizore.

Predstavnik YouTuba je povedal, da so se odstranjevanja videoposnetkov lotili takoj. "Zavedali smo se resnosti primera in se hitro lotili odstranjevanja posnetkov - kot bi to storili za vsak video, ki krši naša pravila. YouTube je skupnost, ki jo za različne pozitivne namene uporablja na milijone ljudi. Na žalost - kot to velja za vsako obliko komunikacij - obstaja tudi manjšina, ki želi krišiti pravila." Dodal je še, da so izbrisali tudi vse uporabniške račune, iz katerih so bili naloženi videi.

Kot zanimivost lahko omenimo, da se na YouTube vsako minuto naloži za okrog 20 ur posnetkov, njegov lastnik pa je Google, ki je zanj leta 2006 odštel 1,65 milijarde dolarjev.

J. R.