Prelepo, da bi bilo res? Foto: Trevolta
Prelepo, da bi bilo res? Foto: Trevolta

Nekateri menijo, da gre za nov korak v revoluciji množičnega financiranja (crowd-funding), drugi, da se sliši prelepo, da bi bilo res.

"Pri Trevolti omogočamo popotnikom, da nam predložijo svoje izjemne ideje za potovanja, da bi tako zbrali sredstva zanje. Projekte lahko podpirajo bodisi navdihnjeni ljudje bodisi sponzorji, ki iščejo priložnosti za trženje in tržno ozaveščenost," so zapisali na svoji spletni strani.

Vsa potovanja naj bi bila izčrpno pokrita v Trevoltinih blogih, v katerih bodo popotniki objavljali fotografije, zapiske in videoposnetke s poti, pri tem pa "ohranjali pozornost občinstva, s katerim bi se nato posledično okoristili tudi sponzorji".

Dvomi med uporabniki
In kaj pri Trevolti iščejo? "Izjemna, skrajna in avanturistična potovanja", "projekte, ki navdihujejo in dajejo pomen človeškim življenjem" ter "potovanja z namenom raziskovanja za znanost, izobraževanje, knjige ...". Ob tem še dodajajo, da bodo njihovi uporabniki projekte finančno podprli "v zameno za točno določene naloge, ki naj bi bile izvedene na potovanju. Ali te naloge sprejmete ali zavrnete, pa je povsem odvisno od vas samih."

Stran uradno še ni zagnana, a njeni ustanovitelji (navedena imena so Mark Karimov, Donovan Solms in Lorette le Roux) so trdno prepričani v uspeh te najnovejše platforme za množično financiranje po vzoru že uveljavljenega KickStartetja. Bolj skeptični so spletni uporabniki, ki se sprašujejo, ali ne gre za samo še en spletni nateg več.
Spet drugi pravijo, da "ljudje že tako ali tako prosjačijo za denar za svoja potovanja, samo da si nadenejo oznako 'dobrodelno'," in da je Trevolta v tem smislu vsaj bolj poštena. Vlada pa kar nekaj dvomov, ali bo tovrstna stran sploh zaživela, kdo točno bi ljudem financiral potovanja in kaj je potem naslednji korak v revoluciji množičnega financiranja - plačevanje računov? Šole? Obiskov restavracij?