Tovrstnih prizorov v Melbournu od zdaj ne bo več toliko, saj bo
Tovrstnih prizorov v Melbournu od zdaj ne bo več toliko, saj bo "izvajalce" takih protestnih tekov čakala zaporna kazen. Foto: Reuters

V avstralski zvezni državi Victoria so v okviru posodabljanja zakonodaje na področju boja proti zločinom s spolno konotacijo potrdili tudi splošno prepoved kazanja gole zadnjice in genitalij. To sicer že do zdaj ni bilo dovoljeno, a je bilo klasificirano zgolj kot prekršek, zdaj pa je vsako golo tekanje po javnih površinah, kazanje genitalij (tudi če je nenamerno) ali gole zadnjice opredeljeno kot kaznivo dejanje.

Zagrožena kazen za tiste, ki bodo dejanje zagrešili prvič, je dva meseca zapora, za tiste, ki so bili zaradi podobnega ali enakega kaznivega dejanja že obsojeni, pa zakon predvideva šestmesečno zaporno kazen.

Zakonodajni sveženj, ki vključuje 50 različnih dejanj s spolno konotacijo, je bil potrjen v želji po zmanjšanju števila kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. A je dosegel ravno nasprotni učinek in postal prava tarča posmeha, saj med drugim kriminalizira tudi petje opolzkih pesmi in vsakršno "nespodobno, neprimerno ali žaljivo" vedenje - to je v nadaljevanje zakona razloženo kot "vsakršno vedenje, ki posameznika izpostavlja pogledu na analno ali genitalno območje".

BBC pri tem izpostavlja, da sta v zakonu posebej izpostavljeni prav kaznivi dejanji golega teka (v angleščini streaking) ali kazanja zadnjice (angl. mooning).