Rojstnodnevna torta in rojstnodnevna pesmica gresta z roko v roki. Ste vedeli, da kršite avtorske, če jo javno predvajate/pojete? Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Rojstnodnevna torta in rojstnodnevna pesmica gresta z roko v roki. Ste vedeli, da kršite avtorske, če jo javno predvajate/pojete? Foto: freedigitalphotos.net

Jennifer Nelson je snemala dokumentarni film o pesmici Happy Birthday to You (slovenska različica je naslovljena Vse najboljše za te), sicer najbolj prepoznavni in največkrat zapeti pesmi v angleškem jeziku, in izvedela, da bo morala lastniku avtorskih pravic, družbi Warner Music, za uporabo skladbice plačati 1.500 ameriških dolarjev. "Ko sem se lotila snemanja filma, se mi tudi sanjalo ni, da pesem ne pripada vsem," je dejala za New York Times in dodala, da se ji je to zdelo nesprejemljivo.

Zato je na sodišče vložila zahtevek, naj skladbo razglasijo za last vseh, saj do nje družba Warner/Chappell Music, ki je del korporacije Warner Music, nima nobene pravice. V zahtevku (uradno ga je na sodišče vložila njena družba Good Morning to You Productions Corp 13. junija) je med drugim zapisala: "Neizpodbitni materialni dokazi, nekateri so datirani v leto 1893, kažejo, da so avtorske pravice za pesem Happy Birthday to You - če so kdaj sploh obstajale - potekle najpozneje leta 1921."

Pravice za predvajanje v ZDA do leta 2030
Pričakovati je, da se družbaWarner Music ne bo tako zlahka vdala, saj mora zdaj vsakdo, ki želi pesem javno predvajati v filmu, ga vključiti v gledališki ali glasbeni nastop itd., družbi plačati odškodnino, kar pomeni, da se samo z avtorskimi pravicami na računu družbe vsako leto nabere kar precej denarja. Warner Music ima sicer avtorske pravice za uporabo pesmi za ZDA do leta 2030, avtorske pravice za Evropo pa bodo potekle leta 2016.

Nelsonova je ob tem prepričana, da si lahko, če sploh, družba Warner/Chappell lasti le avtorske pravice za poseben klavirski aranžma pesmi, ne pa za celotno pesem - tako melodijo kot besedilo.

Nastala je leta 1893
Korenine skladbe sicer segajo v leto 1893, ko sta sestri Patty in Mildred Hill objavili notni zapis pesmi, takrat pod naslovom Good Morning to All. Kako sta se povezala melodija in besedilo, ni znano, jasno pa ni niti, kdo je avtor besedila. Avtorske pravice sester Hill za melodijo so skozi desetletja prehajale iz rok v roke, dokler niso leta 1988 "pristale" v družbi Warner/Chappell, ki ima med drugim tudi pravice za predvajanje številnih še živečih in že davno umrlih glasbenikov, npr. George Gershwina ali Justina Timberlaka, piše britanski časnik Guardian.

Vrnejo naj 50 milijonov nezakonito zaračunanih odškodnin
"Več kot 120 let po prvi objavi notnega zapisa melodije Warner/Chappell odločno, a neupravičeno in nezakonito zagotavlja, da so avtorske pravice v njegovi lasti," še piše v tožbi, ki jo je vložila Nelsonova. Ta sicer poleg zahteve, da pesem postane javna last sodišče, poziva tudi, naj od Warnerja zahteva povrnitev neupravičeno zaračunanih nadomestil za uporabo oz. javno predvajanje pesmi - skupaj 50 milijonov dolarjev.