Skoraj 10 odstotkov malezijskih policistov se bojuje s čezmerno telesno težo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters
Skoraj 10 odstotkov malezijskih policistov se bojuje s čezmerno telesno težo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Malezija je država z največjim odstotkom debelih ljudi v jugovzhodni Aziji, saj se skoraj polovica prebivalcev bojuje s čezmerno telesno težo. Policija pri tem ne izstopa, saj naj bi bilo okoli 11.000 od skupno 122.000 policistov v državi predebelih.

Načelnik državne policije Halid Abu Bakar je danes dejal, da bodo morali policisti, ki bodo želeli napredovati, najprej opraviti preizkus telesne pripravljenosti. Poleg tega pa je policija začela nov program, ki bo skrbel za telesno pripravljenost policistov.

"Ne samo, da debelost ovira policiste pri delu, ampak je kriva tudi za večjo smrtnost, ki jo povzročata diabetes in visok krvni tlak," je dejal Abu Bakar.

Nezdrava hrana in premalo gibanja
Strokovnjaki za debelost v Maleziji krivijo prehrano, ki vključuje začinjen kari, narejen z redilnim kokosovim mlekom, ter jedi z rižem, ki imajo obilo ogljikovih hidratov, in sladke pijače, pa tudi njihove navade poznega obedovanja.

Poleg tega v Maleziji ni tradicije zunanjih dejavnosti v prostem času, predvsem zaradi soparnega vremena in pomanjkanja javnih prostorov za telovadbo.

Okoli 2,6 milijona odraslih v Maleziji ima diabetes, do leta 2020 pa poznavalci pričakujejo, da bo število v tej 30-milijonski državi naraslo na 4,5 milijona.

Skoraj 10 odstotkov policistov se namreč bojuje s čezmerno telesno težo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.