Danes okrog 6. ure zjutraj se je začela koledarska pomlad. Foto: Reuters
Danes okrog 6. ure zjutraj se je začela koledarska pomlad. Foto: Reuters
Kmalu bo okrog nas zacvetelo. Foto: EPA

Ob menjavi letnih časov si bodo lahko obiskovalci Astronomskega geofizikalnega observatorija Golovec v večernih urah s teleskopom ogledali planeta Jupiter in Venero, pozneje tudi Mars, je povedal strokovni sodelavec v observatoriju Herman Mikuž.

Poleg Jupitra, Venere in Marsa si bodo obiskovalci na današnjem dnevu odprtih vrat, ki so ga v observatoriju pripravili ob menjavi letnih časov, v večernem terminu lahko ogledali tudi galaksije in meglice.

Po Mikuževih besedah bodo obiskovalci lahko videli tudi ozvezdje Oriona in zvezdo Sirius. Ta leži nad južnim obzorjem in je najsvetlejša zvezda na severnem nebu. "Je modro-bele barve in vsakemu pade v oči," je poudaril Mikuž. Dodal je, da je zvezda oddaljena okoli devet svetlobnih let.

Ure naprej teden dni prej
Sicer se je danes okoli 6. ure zjutraj začela koledarska pomlad. Mikuž je pojasnil, da se je pomlad letos začela nekoliko prej delno zaradi prestopnega leta. "Delno pa tudi zato, ker se Zemlja giblje po elipsi, in ne po krožnici, zato pride do zamikov," je povedal. Datumi začetkov letnih časov se tudi sicer spreminjajo, je dodal.

Ura se bo letos z zimskega na poletni čas prestavila v noči na 25. marec, kar je teden dni prej, kot je bilo leta poprej. Mikuž je ob tem povedal, da je prestavitev ure z zimskega na poletni čas vezano na zadnjo nedeljo v marcu.

Sicer so za obiskovalce v observatoriju pripravili tudi krajša predavanja. Astronomi eksperimentalci bodo odgovarjali na vprašanja o teleskopih, detektorjih in izvajanju najzahtevnejših opazovanj vesolja, astronomi teoretiki pa bodo govorili o nastanku kozmosa, galaksij in o črnih luknjah.