Za 3D-skulpturo se odloči več nevest kot ženinov. Foto: EPA
Za 3D-skulpturo se odloči več nevest kot ženinov. Foto: EPA

Poročni albumi so za Japonce že preteklost, veliko se jih namreč raje odloči za 3D-sliko, s pomočjo katere v podjetju The Clone Factory izdelajo 3D-lutke, ki so pomanjšane različice resničnih ljudi, "tiskajo" pa tudi hišne ljubljenčke in različne predmete.

3D-skulpture ustvarijo s pomočjo posebnih tiskalnikov, ki namesto barvila nanašajo drobne kupčke materiala, ki se strdi. S 3D-tiskalnikom je mogoče ustvariti marsikaj, med drugim so natisnili že kitaro, kopalke, čevlje, nakit in avtomobil.

Mladoporočence, ki se odločijo za svoj 3D-klon, najprej peljejo v studio, kjer morajo na sredi sobe mirno sedeti, medtem ko fotoaparati, ki so postavljeni pod različnimi koti okrog njih, posnamejo slike. Iz teh fotografij v Clone Factoryju sestavijo 3D-model glave neveste ali ženina, ki ga nato preprosto natisnejo in pritrdijo na lutko.

Ta trend je priljubljen predvsem med mlajšimi nevestami, ki si želijo na poseben način zaznamovati svojo poroko. Za 3D-model iz mavca, ki do potankosti posnema obrazne poteze, naličenost, pričesko in celo obleko, morajo stranke odšteti okoli 1.000 evrov, sam postopek izdelave pa lahko traja tudi več dni.