Ponosna Ingeborg Syllm-Rapoport s svojim doktoratom. Foto: EPA
Ponosna Ingeborg Syllm-Rapoport s svojim doktoratom. Foto: EPA
Nemka je verjetno najstarejša prejemnica doktorata. Foto: EPA

Hamburški univerzitetni klinični center (UKE) je 102 leti stari Syllm-Rapoportovi tako slovesno izročil doktorat, na katerega je čakala skoraj osem desetletij.

Kot so sporočili iz bolnišnice, je dekan medicinske fakultete UKE-ja Uwe Koch-Gromus za primer Syllm-Rapoportove izvedel na njen stoti rojstni dan in se takoj lotil preučevanja. Doktorsko delo o davici je Nemka napisala že davnega leta 1938, njen zadnji ustni izpit, ki ga je opravila maja, pa je Koch-Gromus opisal kot "naravnost briljantnega". "Očarani smo bili nad njeno intelektualno živahnostjo in popolnoma osupli nad njenim strokovnim znanjem, celo v tem času moderne medicine," je povedal.

Dr. Syllm-Rapoportova je študirala medicino v Hamburgu ter med letoma 1937 in 1938 delala v tamkajšnji izraelitski bolnišnici, kjer je tudi napisala doktorat. A v tistem času je nacistični režim pod vodstvom Adolfa Hitlerja že uvedel rasno motivirane pravne omejitve, zaradi katerih kot hči Judinje ni mogla na ustni izpit in pridobiti doktorskega naziva.

Njen profesor je takrat dejal, da bi ji nedvomno podelil doktorat, če bi pravno to lahko storil. "Šlo je za princip, ne zame," je povedala dr. Syllm-Rapoportova v intervjuju za nemški Tagesspiegel.

Iz ZDA spet v Berlin
Upokojena zdravnica, ki sicer živi v Berlinu, je dejala še, da je univerza pokazala ogromno potrpljenja, za kar ji je hvaležna. Da bi ji pomagali pripraviti se na zadnji izpit, so prijatelji Syllm-Rapaportove zanjo raziskali razvoj v zdravljenju davice v zadnjih osmih desetletjih.

Iz UKE-ja so ob tem sporočili, da je dr. Syllm-Rapoportova najverjetneje najstarejša oseba na svetu, ki je prejela doktorat, predstojnik UKE-ja Burkhard Goeke pa je izrazil zadovoljstvo, da so lahko vsaj malo zadostili pravici. "Storjene krivice ne moremo odpraviti, lahko pa naše poznavanje preteklosti oblikuje naš vidik za prihodnost," je dejal.

Dr. Syllm-Rapoportova je leta 1938 emigrirala v ZDA, kjer je spoznala svojega soproga in nadaljevala kariero v pediatriji. Ker ni imela doktorata, je še dve leti študirala v Philadelphii. Paru so se v zakonu rodili štirje otroci, v Nemčijo, takrat še komunistični vzhodni Berlin, pa so se preselili v 50. letih. Leta 1969 je dr. Syllm-Rapoportova na danes ugledni univerzitetni bolnišnici Charite v Berlinu prevzela prvo profesuro o neonatologiji v Nemčiji.