V restavraciji v Sant Celoniju na severovzhodu Katalonije bodo goste z vrhunsko kulinariko zadnjič pogostili 31. avgusta. Foto: EPA
V restavraciji v Sant Celoniju na severovzhodu Katalonije bodo goste z vrhunsko kulinariko zadnjič pogostili 31. avgusta. Foto: EPA

Dve leti po smrti ustanovitelja restavracije Santija Santamarie, ki je katalonsko kuhinjo umestil na svetovni zemljevid gastronomije, je njegova družina sporočila, da je prisiljena v zaprtje restavracije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"V teh težkih časih za restavracije v naši državi Can Fabes nima več potrebnih finančnih sredstev, da bi lahko nadaljeval projekt, ki temelji na odličnosti," so zapisali v izjavi za javnost. "Zato smo se odločili, da zapremo eno najsvetlejših poglavij katalonske in evropske kuhinje v zadnjih 25 letih."

Od leta 1994 se je restavracija kitila s tremi Michelinovimi zvezdicami, eno pa je leta 2011, devet mesecev po smrti ustanovitelja Santamarie, izgubila. Vodenje restavracije je po njegovi smrti prevzela hčerka Regina Santamaria, ki je najela novega glavnega kuharja Xavierja Pellicerja, ki pa je na začetku leta odšel.

Španija se sicer lahko pohvali s sedmimi restavracijami s tremi Michelinovimi zvezdicami, 19 pa jih ima dve zvezdici. Na začetku leta je prvo mesto na lestvici 50 najboljših restavracij, ki jo pripravlja revija Restaurant, zasedla katalonska restavracija El Celler de Can Roca.