Švedski premier je pozval, da se poostri nadzor na glasbenih festivalih po državi. Foto: Reuters
Švedski premier je pozval, da se poostri nadzor na glasbenih festivalih po državi. Foto: Reuters
Festival je letos obiskalo manj obiskovalcev kot lani. Foto: Reuters

Švedsko so pretekli konec tedna preplavile novice o deviantnem vedenju na njihovem največjem glasbenem festivalu. V oči je zbodlo predvsem število prijav. "Določen moški ... se očitno ne zna vesti, kar je sramota. Zato smo se odločili, da odpovemo festival Bråvalla 2018," so sporočili organizatorji po poročanju časopisa Guardian.

Ob tem je vodja policijskih preiskovalcev Martin Hedberg dodal: "Veliko prijav je prišlo za tem, ko so se zgodili napadi, zato imamo skope opise osumljencev in malo sledi." Lani so tamkajšnji mediji poročali o petih ženskah, ki so jih domnevno posilili v času štiridnevnega festivala.

Incidente je obsodil tudi švedski premier in pozval k večjemu nadzoru na festivalih. "To je nedopustno. To so gnusna dejanja obžalovanja vrednih moških," je dejal Stefan Löfven za švedski časopis Expressen. In poudaril: "To se mora končati."

Letos so organizatorji za festival, na katerem so med drugim nastopili Killers, Prophets of Rage in Martin Garrix, prodali okoli 45.000 vstopnic, kar je manj kot lani, ko so jih prodali okoli 52.000.