Zanimivosti
(6)
Komar
Komarji so ena najbolj zoprnih poletnih nadlog. Foto: EPA

Dodaj v

Zaradi vročine imajo Finci mir pred komarji

Razmnožili pa so se obadi
9. avgust 2018 ob 13:40
Helsinki - MMC RTV SLO

Neobičajna vročina na severu Evrope je terjala nepričakovano žrtev - komarje. Na Finskem je namreč tako vroče, da so te nadležne žuželke iz družine dvokrilcev praktično izginile.

Ne le v južni Evropi, temperatura je bila v zadnjih tednih visoko nad dolgoletnim povprečjem tudi na Finskem, ki je doživela najtoplejši julij v svoji zgodovini. Najvišja izmerjena temperatura v državi je bila 33,7 stopinje Celzija.

Ljudje so se umaknili v senco in hladne prostore, visoka temperatura pa je zahtevala visok davek pri populaciji komarjev, ki jih po vročih dneh na Finskem skorajda ni več, piše BBC. V običajnih poletjih so komarji na Finskem precejšnja nadloga, letos pa so z nekaterih območij izginili.

Kot je dejal Jukka Salmela z univerze na Laponskem, so se plitvi bajerji, ki jih je veliko na Laponskem, zaradi vročine izsušili, prav tja pa samice komarja odlagajo svoja jajčeca.

Po drugi strani pa takšno vreme več kot ustreza obadom, ki jih letos kar mrgoli. "Skoraj nisem mogel zadržati smeha, ko sem opazoval ogromno množico obadov. Česa takšnega še nisem videl," je dejal Salmela.

Vročina ne ustreza niti domačim živalim, ki jih finski kmetje redijo zaradi mleka. Zaradi pomanjkanja sveže trave se kmetje bojijo, da jim bo v zimskih mesecih zmanjkalo sena, zato so veliko živali odpeljali v klavnice.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 09.08.2018 ob 16:54
Finski komarji so slabiči. Naši lokalci pri teh temperaturah šele dobro začnejo bombardiranje. Da tigraste zalege sploh ne omenjam.
firtoh
# 09.08.2018 ob 15:34
Pred nas se ni za bat pomanjkanja komarjev.Tud os, sršenov in ostale aviacije insektov ne
TineB
# 09.08.2018 ob 14:12
Bodo dobili namesto navadnih komarjev tiste tigraste, skupaj z mrzlico Zahodnega Nila. To se bodo šele "smejali". #aripekanikola
bruce99
# 09.08.2018 ob 13:58
"Skoraj nisem mogel zadržati smeha, ko sem opazoval ogromno množico obadov. Česa takšnega še nisem videl," je dejal Salmela.

Ha ha, kot da bi bral kakšen izsek iz Paasilinnove knjige...
AM
# 10.08.2018 ob 07:49
"Neobičajna vročina na severu Evrope je terjala nepričakovano žrtev - komarje. Na Finskem je namreč tako vroče, da so te nadležne žuželke iz družine dvokrilcev praktično izginile."

Srečneži.
HOR
# 09.08.2018 ob 22:25
"...Zaradi vročine imajo Finci mir pred komarji..."

...
Še ena katastrofalna posledica globalmega segrevanja & klimatskih sprememb... LOL
Kazalo