Zanimivosti
Zakonca bosta poročena do leta 2020. Foto: EPA

Dodaj v

Zastareli ločitveni postopki v moderni Veliki Britaniji

Če ločitev ni sporazumna, morata zakonca pred dokočno razvezo ločeno živeti še pet let
26. julij 2018 ob 17:45
London - MMC RTV SLO, STA

Ločitev je v Angliji in Walesu zares mučen proces – trenutna zakonodaja razvezo brez privolitve enega od zakoncev namreč dopušča le v primeru, da imata zakonca že pet let ločena domovanja ali v primeru dokaza, da je zakon propadel.

Kot dokaz se skladno z zakonodajo štejejo le prešuštvo, nerazumno vedenje ali pobeg zakonca.

68-letna Britanka Tina Owens je na sodišče vložila vlogo za ločitev od svojega 80-letnega moža Hugha. Ona trdi, da je v zakonu "brez ljubezni" nesrečna, on pa, da si žena razveze želi le zaradi ljubezenske afere in dolgčasa.

Nižje sodišče je ženino zahtevo zaradi šibkih argumentov zavrnilo, pred dokončno ločitvijo pa morata zakonca najprej pet let živeti vsak zase, da dokončno "premeljeta" svoje želje, grehe in zamere. Poročena bosta morala ostati do leta 2020.

Premožna zakonca sta poročena od leta 1978 in imata skupaj dva odrasla otroka. Tina Owens je vložila ločitev maja 2015, potem ko se je odselila iz njunega skupnega domovanja.

Soproga je obtožila avtoritarnega vedenja in pretirane zahtevnosti, do te mere, da z njim ne more ostati.

Nižje sodišče je sicer potrdilo, da se je zakon končal, vendar je razloge Owensove za razvezo označil za "šibke" in zato njen zahtevek zavrnil.

Owensova se je nato po pomoč obrnila še na vrhovno sodišče, vendar je tudi to soglasno odločilo, da mora "za zdaj" ostati v zakonskem stanu.

Vrhovni sodnik Nicholas Wilson je sicer povedal, da primer sproža "neprijetne občutke". Ob tem je še dodal, da "bi moral parlament mogoče razmisliti o nadomestitvi zakona, ki bi gospe Owensovi omogočil ločitev zaradi zgoraj navedenih okoliščin".

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
pinkcrusader
# 26.07.2018 ob 18:12
a so tudi za to Rusi krivi?
ElTorro
# 26.07.2018 ob 21:55
Kaj pa človekove pravice pravijo na to, da si prisiljen biti z nekom v zakonu. Svobodna volja in to?

Zakonodaja je bila v veljavi že ko sta se poročila. S svobodno voljo sta vstopila v pogodbeno razmerje, ki ima 5-letni odpovedni rok.
intelekt
# 26.07.2018 ob 17:56
Kaj pa človekove pravice pravijo na to, da si prisiljen biti z nekom v zakonu. Svobodna volja in to?
iluzionistka
# 26.07.2018 ob 18:18
Bi rekla, da so kar v skladu s casi, v katere je UK ze zdavnaj zaplul. Vsako leto med pocitnicami izgine na desetine deklic z britanskim drzavljanstvom, ki jih ocetje porocijo z moskimi iz njihove domovine proti njihovi volji...
Seveda se potem ob polnoletnosti vrne, ter zaprosi za zdruzitev druzine...
romeno
# 26.07.2018 ob 19:06
Heh jaz bi rekel, da so pravila jasno napisana. Samo eni jih ne znajo kršit :)
Franc 1952
# 27.07.2018 ob 07:50
GB je "zibka" piscev kriminalk! Ste se kdaj vprašali zakaj?:)
Nemo
# 26.07.2018 ob 22:05
Meni se zdijo možni razlogi za ločitev kar primerni. Vsaj če ni nekih ekstra pravniških igric v ozadju. Ker če se je lažje ločiti kot poročiti, je brez veze, da se ljudje sploh poročajo. Če se pa nekdo poroči samo za to, da ima nekaj časa lepo profilko, potem pa res ni treba, da se poroča.
luna med oblaki
# 26.07.2018 ob 23:02
Če v zakonu ni ljubezni, spoštovanja in razumevanja, potem je brez zveze dva siliti, da bosta vztrajala skupaj! Nikoli ne bo bolje! Vse skupaj bo eno samo trpljenje. Včasih sta lahko mož in žena super človeka vsak posebej, ampak skupaj enostavno ne moreta funkcionirati, nista kompatibilna.
los-t
# 26.07.2018 ob 19:26
A se ne reče pri poroki, "dokler vaju smrt ne loči"? Kaj bi zdej radi, kar si rekel si rekla, sama sta si kriva, ne zdej kr u pol ure ločitev pričakovat če ti kej ni všeč na zakoncu...!
Geres*
# 26.07.2018 ob 21:45
Zastopi ce hoces. V drzavi, kjer so legalne posvojitve istospolnih parov, kjer je legalno nadomestno materinstvo... se ne mores locit!
Kazalo