Levo simbol srebrne praproti na modro-rdeči podlagi, desno pa belo-črna podoba spirale koru. Foto: YouTube
Levo simbol srebrne praproti na modro-rdeči podlagi, desno pa belo-črna podoba spirale koru. Foto: YouTube

Neodvisno vladno telo je izmed tisočih prijavljenih dizajnov izbralo 40 predlogov, zdaj pa je skupina strokovnjakov še oklestila izbor na štiri "superfinaliste", ki jih bodo konec jeseni na obvezujočem referendumu ponudili na izbiro ljudstvu.

Zmagovalni dizajn se bo na obvezujočem referendumu nato pomeril s trenutno zastavo, ki je precej podobna avstralski in britanski zastavi. Tako se utegne zgoditi, da zastave sploh ne bodo spreminjali, če se bodo Novozelandci odločili, da želijo obdržati obstoječo zastavo.

Izbirali bodo lahko med eno zastavo z maorsko spiralo koru in tremi zastavami s srebrno praprotjo, za katero navija tudi premier John Key, ki bi najraje videl, da bi bila nova zastava popolnoma črne barve s srebrnim listom praproti na sredini. Key meni, da bi bila ta zastava mnogo bolj prepoznavna in bi prikazovala Novo Zelandijo kot sodobno in neodvisno državo, nekateri pa menijo, da bi črno-bela (oziroma črno-srebrna) kombinacija preveč spominjala na zastavo skrajne islamistične organizacije Islamska država.

Zastave so narisali trije različni oblikovalci, Kyle Lockwood se je odločil za srebrno praprot na črno-modrem ozadju z rdečimi zvezdami in enak motiv na rdeče-modrem ozadju. Povedal je, da je praprot že več kot 160 let simbol njegove domovine, štiri zvezde pa predstavljajo ozvezdje Južni križ, ki krasi tudi trenutno zastavo. Preprosto črno-belo praprot je predstavil oblikovalec Alofi Kanter, za enako barvno kombinacijo, le z drugim motivom, pa se je odločil Andrew Fyfe. Ta je na zastavi upodobil koru.

Trenutno večina Novozelandcev sicer nasprotuje menjavi, na družabnih omrežjih pa se večinoma pojavljajo negativni komentarji, da je glasovanje za novo zastavo na referendumu nepotreben strošek in da so vse predlagane zastave dolgočasne in konservativne.