Prebivalci Zimbabveja imajo pogosto težave z vodo. Foto: Reuters
Prebivalci Zimbabveja imajo pogosto težave z vodo. Foto: Reuters

Mestni svet Bulawaya je pozval več kot milijon svojih prebivalcev, da potegnejo vodo točno ob 19.30, ko naj bi se vodne zaloge spet povrnile. Mestne oblasti trdijo, da je "sinhrono potegovanje" potrebno za očiščenje odpadkov in odpadne vode, ki so se v dneh izpadov vode nabrali v sanitarijah.

Kot poroča AP, dva glavna jeza, ki Bulwayo oskrbujeta z vodo, presihata zaradi sušnih razmer, ki pestijo izsušen jugozahodni del Zimbabveja, s tem pa se krepi strah, da bo vode pred začetkom deževne dobe novembra samo še manj.

Sinhrono potegovanje vode so v Bulawayu prvič izvedli pred dvema desetletjema na vrhuncu suše, ki je pustošila po tej južni afriški državi. A večina prebivalcev še v soboto ni vedela za novi ukrep, ki ga je predlagal mestni svet, in pravi, da jih o zadevi niso ustrezno obvestili.

Starih kanalizacijskih cevi v državi, katere inflacija je leta 2008 dosegla rekordno vrednost 231 milijonov odstotkov, niso zamenjali že leta. Izpadi elektrike in vode so v Zimbabveju po letih političnih pretresov in gospodarskega propadanja pogosti. Družbene organizacije pravijo, da je vsakršna poteza za rešitev stanja z vodo dobrodošla, da pa za to pričakujejo boljše obveščanje mestnih oblasti.