Američanu je življenje na glavo obrnila pravna birokracija. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Američanu je življenje na glavo obrnila pravna birokracija. Foto: freedigitalphotos.net
Millerju sta preostali dve možnosti: da se pritoži na odločitev sodišča ali na pristojne socialne ustanove. Foto: freedigitalphotos.net

Do nenavadnega dogodka je pripeljala odločitev sodnika Allana H. Davisa na okrajnem sodišču, ki je Millerja leta 1994 razglasil za mrtvega, potem ko je nekaj let pred tem skrivnostno izginil. Ob tem je pustil kup neplačanih preživnin, kar je tudi sprožilo, da se je sodišče začelo zanimati zanj. Njegova nekdanja soproga Robin Miller je takrat namreč zahtevala od sodišča, da ga razglasijo za mrtvega, saj bi lahko le tako zaprosila za socialno pomoč za njuni dve hčerki.

A v resnici se je 61-letni Miller le oddaljil od svojega prejšnjega življenja in odšel na delo v Georgio in na Florido. V Ohio se je vrnil pred dnevi, ker je želel zaprositi za vozniško dovoljenje, toda to bi lahko storil le, če bi imel urejeno identifikacijsko številko socialnega zavarovanja.

Kar pravi zakon, velja
Toda zakon v Ohiu ne dovoljuje, da bi lahko posameznik zaprosil zanjo tri leta po razglasitvi smrti. "Ne vem, kaj to pomeni za vas, toda še vedno veljate za pokojnega, če gledamo s pravnega vidika," je dejal sodnik Millerju med polurno obravnavo po poročanju časopisa Courier. Sodnik je nato spregovoril za omenjen časopis in pojasnil, da bil primer obravnavan po "strogih pravilih zakona v Ohiu", ki je vodil do "nenavadnega spleta okoliščin".

Zaradi Millerjevega primera je tudi predlagal premislek o zakonu. Medtem pa Millerju, ki so ga mediji že razglasili za "najbolj znanega živečega mrtveca", preostane le to, da se pritoži na odločitev sodišča ali pa se napoti na pristojne socialne ustanove, ki bi si morda lahko zakon razlagale drugače.