Se strinjate, da dišave vplivajo na zaznavo človeka? Foto: Reuters
Se strinjate, da dišave vplivajo na zaznavo človeka? Foto: Reuters

Na znanstvenem inštitutu Monell Chemical Senses Center v ZDA so opravili raziskavo o tem, kako dišave vplivajo na zaznavanje ženskega obraza. Sodelujočim so kazali fotografije različnih žensk, pri tem pa so v prostor spuščali različne vonjave, prijetne (parfume) in neprijetne (na primer ribje olje). Rezultati so pokazali, da so sodelujoči isto žensko ocenili kot lepšo, kadar je fotografijo spremljal prijeten vonj.

Raziskovalce je zanimalo tudi, kako vonjave vplivajo na zaznavanje starosti. In medtem ko parfum ženske naredi privlačnejše, to še ne pomeni, da jih tudi pomladi. Pravzaprav je študija pokazala, da so nadišavljenim starejšim ženskam sodelujoči namenili več let kot nenadišavljenim, mlajšim pa manj let. Mlada dekleta, ki izbirajo "odrasle dišave", si tako ne naredijo nobene usluge, poroča Daily Mail.

Raziskovalci domnevajo, da ta razlika v dojemanju nastane zaradi različnih duševnih procesov. Medtem ko je ocenjevanje videza kot privlačnega ali neprivlačnega povezano s čustvi, gre pri ocenjevanju starosti osebe za bolj racionalno presojo - pri tem imajo večji vpliv kot vonj vizualne podobe, na primer obrazne gube.