Joliejeva je s svojim posegom opozorila, da rak na dojkah vsako leto vzame 458.000 življenj. Foto: Reuters
Joliejeva je s svojim posegom opozorila, da rak na dojkah vsako leto vzame 458.000 življenj. Foto: Reuters

Britanski raziskovalci, ki pojav imenujejo "učinek Angeline Jolie", poudarjajo, da gre za dolgotrajnejši in mednarodni pojav. Izsledki njihove analize kažejo, da se je samo na Otoku število preventivnih preiskav povečalo za 2,5-krat. In še vedno raste.

Čeprav so nekateri izražali skrb, da je povečan obisk posledica paničnega odziva, so raziskovalci to trditev ovrgli. Učinek Joliejeve je večji, kot pravijo raziskovalci, tudi na račun njene podobe, ki predstavlja "glamurozno in močno žensko".

"To je zmanjšalo strahove bolnic, da bodo po opravljeni preventivni operaciji izgubile spolno identiteto," so dejali raziskovalci v pogovoru za britanski BBC.

Hollywoodska zvezdnica je lani v v časopisu New York Times objavila članek z naslovom My Medical Choice (Moja zdravstvena odločitev), v katerem je opisala razloge, ki so jo privedli do te težke odločitve. Zdravniki so odkrili, da nosi gen BRCA1, ki močno poveča možnost obolelosti za rakom na dojkah in jajčnikih. Povedano drugače, po zdravniški oceni je bila 37-letna igralka in humanitarka izpostavljena 87-odstotnemu tveganju, da zboli za to boleznijo na prsih, izpostavljena pa je bila tudi 50-odstotnemu tveganju za raka na jajčnikih.