Jon Gnarr, reden uporabnik Facebooka, je danes objavil svojo letošnjo opravo za parado ponosa. Foto: Facebook
Jon Gnarr, reden uporabnik Facebooka, je danes objavil svojo letošnjo opravo za parado ponosa. Foto: Facebook
Vabilo na parado ponosa v Reykjaviku. Foto: Facebook

Takih potez smo sicer od Jona Gnarra že vajeni, saj ni prvič, da izraža podporo istospolno usmerjenim na ta način.

Sicer pa je v zadnjem času pozornost javnosti pritegnil še z dvema precej odmevnima izjavama. Na mednarodni konferenci o človekovih pravicah, ki je v teh dneh potekala v belgijskem Antwerpnu, se je kot eden ključnih govorcev javno vprašal, ali ni bil Jezus, ki je bil vedno obdan z moškimi, morda gej in so ga zato križali.

V svojem govoru je sicer tudi poudaril pomen boja za enakopravnost in dejal, da je ključnega pomena, da se župani in drugi politiki borijo za človekove pravice - in to v prav isti meri, kot je ključnega pomena prizadevanje za boljšo infrastrukturo in izobraževanje.

Od komika do politika
46-letni Gnarr, ki se je na mesto župana zavihtel leta 2010 kot komik brez političnih izkušenj, je povedal, da se sam bori za pravice istospolno usmerjenih ljudi in da verjame, da bi moral Reykjavik podpirati vse boje za človekove pravice.
Prav zato je še enkrat ponovil svojo namero, da bi islandska prestolnica prekinila pobratenost z Moskvo. Rusija namreč slovi kot do gejev precej neprijazna država, tamkajšnje oblasti pa v zadnjem času še bolj dosledno preganjajo istospolno usmerjene.

Gnarr, oče petih otrok, pravi, da je lani pisal županu Moskve in ga pozval, naj spoštuje človekove pravice, a ni dobil nobenega odgovora. Ob tem je zaradi homofobije v Vatikanu pisal tudi papežu, a je prav tako ostal brez odgovora, čeprav je pismo spisal v latinščini.