Jonas Žnidaršič velja za obraz, ki je najbolj zaznamoval slovensko medijsko prizorišče v preteklih desetletjih. Foto: Žiga Culiberg
Jonas Žnidaršič velja za obraz, ki je najbolj zaznamoval slovensko medijsko prizorišče v preteklih desetletjih. Foto: Žiga Culiberg
Jonas Žnidaršič
Od filmov do telenovel - Jonas je bil povsod. Foto: MMC RTV SLO
Jonas Žnidaršič
Jonas je lastnik kar 14 viktorjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jonas Žnidaršič
Sam v prvi vrsti izpostavlja svoje navdušenje nad digitalno tehnologijo, ki ga deli na vsakem koraku. Foto: Tjaša Zajc
Strasti

Priljubljeni igralec, voditelj in predvsem ljubitelj digitalne tehnologije se je rodil 30. januarja pred natako 50 leti.

"Ljudje gredo domov. 'Laufajo' na Videošpon in po navadi zamudijo. Na začetku ne smeš dat' najboljših fint," je s sproščenimi uvodi v oddajo, za katero številni še danes pravijo, da jo je nemogoče nadomestiti, Jonas Ž začenjal svojo pot na Televiziji Slovenija.

Torkovi večeri so bili na začetku devetdesetih rezervirani za Videošpon. Karizmatični voditelj brez dlake na jeziku v kavbojkah in srajci se je izkazal za pravega naslednika Judite Zidar, ki je pred pomladjo 1992 vodila Videolestvico Studia Ljubljana. "Oh, takrat so bili še lepi časi, drugi časi ... problemi pa isti," je ob vrnitvi leta 2010 v studio Televizije Slovenije za MMC dejal Jonas.

Viktorji in Jonas - najboljši par
Oddaja je bila med letoma 1992 in 1996 daleč najbolj gledana mladinska oddaja. Prislužila si je tudi viktorja, ki je bil le en v seriji Jonasovih viktorjev. V lasti jih ima danes kar 14, s čimer je usidran na prvem mestu vseh dozdajšnjih nagrajencev. "Navadil sem se že, ja. Kar navadil sem se (na njih op. a.) vsako leto," je lani po podelitvi viktorjev za MMC dejal Jonas o njegovi navezi s samo prireditvijo in nagradami.

"Če bo še vedno takšna inflacija talenta, če bo še vedno takšno pomanjkanje in če bo še vedno povpraševanje, 'valda', da bom moral priti," je na vprašanje, ali ga lahko pričakujemo letos na podelitvi, za MMC odgovoril Jonas.

Radio, televizija, splet
Diplomant dramske igre na AGRFT-ju se je radijskemu občinstvu približal kot sodelavec na Radiu Študent s svojimi interpretacijami Shakespearovih tragedij in v vlogi alter ega Tonija Božanskega na radiu Gama MM. Televizija ga je spremljala vse do odkritja njegove nove ljubezni - spleta.

Na Televiziji Slovenija se je poleg Videošpona predstavil še kot voditelj kviza Milijonar z Jonasom in v telenoveli Strasti. Zadnje pol leta pa smo ga lahko spremljali kot sodnika v oddaji Misija Evrovizija, kjer je več kot njegove besede povedala njegova obrazna mimika. "Vsak izmed sodnikov vam bo povedal isto, ampak oni si to samo mislijo. Oni si samo mislijo, da imajo glavno besedo. Jaz odločam o vsem. Psihološko. Z vsemi sredstvi. Tudi listke znam zamenjati. Iz enke znam narediti štirico," je svojo vlogo v sodniški četverici za MMC pred meseci pojasnil Jonas. S svojo pojavo pa je navduševal tudi gledalce domačih komercialnih televizij.

Glasba mu vsekakor ni tuja. Sam priznava, da je kitara njegova "ljubica". Slovenska glasbena zakladnica pa hrani tudi enega izmed njegovih zanimivejših duetov, in sicer z Vladom Kreslinom sta se nekoč preigravala s Samo tij. Navdušen nad začetki skupine DaPhenomena pa je nastopil tudi v njihovem videospotu Pejdap.

Ljubitelj iger
A ne obvlada le televizijske in radijske igre, Jonas je eden izmed najbolj znanih igralcev pokra med znanimi Slovenci. Leta 2006 je kot prvi Slovenec nastopil na svetovnem prvenstvu v pokru (World Series Of Poker: Main Event), ki je potekal v Las Vegasu. Hkrati pa je eden izmed soustanoviteljev ljubljanske šole pokra, ki vse od pomladi 1998 izobražuje slovenske pokeraše. Navdušen pa je tudi nad biljardom. Med letoma 1992 in 2005 je imel celo biljardni klub v prestolnici.

Jonasu v življenju delajo družbo tri dekleta. S partnerico Alenko Kavčič ima dve hčerki Rozino Zojo in Hano Angelino. Njegov veliki prijatelj, znani publicist Marko Crnkovič, pa je svojega sina poimenoval prav Jonas.

Zadnja leta se je Jonas s svojimi domislicami preselil na splet. "Vedno sem o tem razmišljal, od malega. Gotovo ne bi bilo tako analogno, ampak bolj digitalno," je pred dvema letoma odgovoril na MMC-jevo vprašanje, kako bi odraščal, če bi že takrat obstajal splet. Od njegovega bloga vse do spletne nadaljevanke Prepisani - kjer je kakšna novost, tam je on. Že 50 let.

Nekaj njegovih predstav, ki so zaznamovali slovenski medijski prostor, smo zbrali v spodnjih videih.

Strasti