Patrick Dempsey - slava Talentov v belem mu je prinesla tudi manekenske posle. Foto:
Patrick Dempsey - slava Talentov v belem mu je prinesla tudi manekenske posle. Foto:
Patrick Dempsey
Patrick nekoč in danes. Foto: EPA
Patrick Dempsey in Ellen Pompeo
Patrick Dempsey kot dr. Derek Shepherd z objektom svojega poželenja, stažistko Meredith Grey (Ellen Pompeo).
Patrick Dempsey
Donatella Versace ga je izbrala za najnovejšega manekena Versacejeve moške linije.
Patrick Dempsey
Je zagret dirkač, ki se redno udeležuje tudi zahtevnejših dirk. Foto: EPA
Patrick Dempsey s prvo ženo
Mladi Patrick Dempsey s 27 let starejšo prvo ženo Rocky Parker.
Patrick Dempsey
Igralec s svojo družino. Foto: People

Glavno vlogo v tudi pri nas izjemno uspešni zdravniški nanizanki igra postavni Patrick Dempsey, ki se je v štirih letih, kolikor časa predvajajo Talente v belem, razvil v enega najbolj priljubljenih ameriških TV-igralcev.
Pri vsem tem nas očara tudi to, da je 43-letni Dempsey eden izmed tistih igralcev, ki so iz grdega račka v svojem četrtem desetletju zrasli v laboda, ki se redno uvršča na sezname najbolj seksapilnih in najbolj zaželenih hollywoodskih igralcev. Vse to zahvaljujoč dr. Dereku Shepardu oz. Dr. McDreamyju (dr. McSanjskemu v precej prostem prevodu, op. a.).
Propadli srednješolec, obetavni žongler
Igralec irskega rodu se je rodil 13. januarja 1966 v Mainu. Srednje šole ni dokončal, namesto v akademskih sposobnostih je bolj blestel pri zabavljaštvu – bil je drugi v državnem tekmovanju v žongliranju (!), kmalu pa je presedlal k gledališču, kjer je preživel večji del konca 80. let in začetek 90. let. S kamero se je "spoprijateljil" na MTV-jevi oddaji Overnight Success (Uspeh čez noč), kjer je plesal in žongliral.
Prvo večjo filmsko vlogo je dobil pri 21 letih v filmu In the Mood, sledila pa je vrsta romantičnih najstniških komedij, s katerimi se je Dempsey konec 80. skoraj ujel v past igranja istega lika v različnih variacijah. Preizkušal se je tudi na malih zaslonih, a večinoma je šlo za serije, ki jim ni bil dan daljši rok trajanja, ali pa za drugorazredne TV-filme.

Drobne zanimivosti:
- Velik navdušenec nad dirkanjem - tekmoval celo na Indianapolisu 500 in v Daytoni. Solastnik ekipe serije IndyCar Vision Racing.
- Pri 12 letih so mu diagnostificirali disleksijo.
- Ko so leta 1997 njegovi mami odkrili raka, je v svojem domačem mestu Lewiston (Maine) soustanovil center Patricka Dempseyja.
- Kot najstnik se je uvrstil na 2. mesto državnega tekmovanja žonglerjev. Hotel se je šolati za klovna.
- Ko se je prvič poročil, je bil star 21 let, njegova nevesta pa 48.
- V prostem času rad zbira starine, prenavlja hiše in smuča.

Melanie se poroči in prva nominacija za emmyja
Njegova prva opaznejša vloga je bila epizodna, nastopil je v seriji Will in Grace leta 2000. Igral je Willovega gejevskega prijatelja. Sledila je vloga neuravnovešenega brata glavne junakinje v kritiško hvaljeni seriji Once & Again, za kar je prejel svojo prvo nominacijo za emmyja. Leta 2004 je ob Hillary Swank in Anjelici Huston igral v HBO-jevi miniseriji Iron Jawed Angels in gostoval v seriji Praksa.
Preden je dobil vlogo v Talentih v belem, se je gledalcem vtisnil v spomin še v romantični komediji z Reese Witherspoon Melanie se poroči (Sweet Home Alabama, 2002), v kateri je zaigral Reesinega nesojenega ženina. Njegova očarljivost takrat očitno še ni zasijala. Vse to se je spremenilo leta 2005, ko so v ZDA predvajali prvo sezono Talentov (Grey’s Anatomy).
Najprej na avdicijo za Housa
Dempsey je sicer želel vlogo dr. Gregoryja Housa v zdravniški seriji House. Te si danes ne moremo predstavljati brez odličnega Hugha Laurieja v naslovni vlogi, Dempsey pa se zdi po drugi strani popoln za vlogo očarljivega dr. Dereka Shepherda, ki meša glavo glavni junakinji, stažistki Meredith Grey (Ellen Pomppeo).
S Talenti se je začel Dempseyjev pohod na sam vrh: leta 2007 je bil nominiran za zlati globus, ABC mu plačuje četrt milijona dolarjev na epizodo, njegov uspeh pa mu je prinesel vlogo manekena za Mazdo, Versaceja in Avon ter uvrstitev na seznam najbolj seksi moških po izboru revije People.
Seksi šarmer
Dempsey se je dokončno otresel podobe prikupnega piflarja s smešno pričesko, kakršen se je predstavil ameriškemu občinstvu v začetku svoje igralske kariere v 80. letih, in se zdaj postavlja ob bok šarmerjem, starejšim od 40 let, kot so Brad Pitt, George Clooney in Johnny Depp.

V nasprotju z omenjenimi kolegi pa Dempseyjev prehod na velika platna še vedno ostaja dokaj neuspešen. Klišejske romantične vloge, kakršni sta zadnji v filmih Začarana (2007) in Kako ugrabiti nevesto (2008), mu nedvomno še ne bodo kmalu prinesle hvale kritikov, ki so je deležni njegovi omenjeni trije kolegi.
V drugo gre rado
In zasebno? V zakonski jarem je skočil dvakrat. Prvič pri rosnih 21 letih leta 1987, ko je oženil kar 27 let starejšo igralko Rochelle "Rocky" Parker, s katero je zaigral v filmu In the Mood. Par se je ločil leta 1994, pet let pozneje pa se je Dempsey znova poročil, tokrat z lastnico kozmetičnega salona Jillian Fink. Spoznala sta se, ko je igralec prišel v njen salon na striženje, od takrat dalje pa svoje kodre (in srce) prepušča le še Finkovi.
V zakonu so se jima rodili trije otroci: sedemletna hči Talula Fyfe ter leto dni stara dvojčka Darby Galen in Sullivan Patrick. In ob vseh laskavih naslovih, ki jih rumene revije podeljujejo Dempseyju, igralec pravi, da je bila najboljša pohvala, ki jo je kdaj koli dobil, ko mu je njegova takrat triletna hči rekla: "Oči, zelo si čeden."
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si