Številne zgradbe so še vedno pokrite z azbestnimi ploščami. Foto: MMC RTV SLO
Številne zgradbe so še vedno pokrite z azbestnimi ploščami. Foto: MMC RTV SLO

"Še vedno imamo na tone izdelkov z azbestom, npr. kritine, cvetličnjake, obloge hiš ali tesnila," je po strokovnem srečanju o azbestu, njegovih posledicah za zdravje in okolje v Ljubljani povedala predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, ki je ob tem opozorila, da izdelkov iz azbesta ne smemo odstranjevati sami, ampak moramo poklicati pooblaščenega izvajalca, potem pa pozorno spremljati njegovo delo.

Nekateri delavci namreč po njenem opozorilu tudi nehote ravnajo napačno, zato bo stekla podrobnejša akcija ozaveščanja, je še napovedala in dodala, da so se z inštitutom za varovanje zdravja in regijskimi zavodi za zdravstveno varstvo dogovorili za intenzivno akcijo opozarjanja na nevarnosti, ki jih izdelki z azbestom še vedno pomenijo za ljudi in okolje.

Ozaveščanje mora biti stalno, je dejala Nina Pirnat z Inštituta za varovanje zdravja. Današnjemu srečanju bo sledilo izobraževanje za svetovalce po regijah. Nanje se bodo potem lahko obrnili vsi tisti, ki bi želeli podatke o tem, kako se izogniti nevarnostim npr. med čistilnimi akcijami ali pri menjavi kritine. V okviru akcije ozaveščanja bodo informacije posredovali tudi s pomočjo plakatov in različnih društev ter na druge načine, da bi prišle do vsakega prebivalca.

Najdemo ga v izolacijah, na strehah ...
Azbest je sicer vgrajen v številnih stavbah kot izolacijski material, z njim so prekrite strehe, najdemo ga v izolacijskih plasteh plovil, pa tudi v naravnem okolju, kamor odlagamo dotrajane azbestne izdelke. Azbest ima zapoznele posledice za zdravje, saj lahko od izpostavljenosti do razvoja bolezni preteče tudi 40 let, navajajo na inštitutu za medicino dela.

Izpostavljenost azbestu je povezana z vrsto bolezni, kot so npr. azbestoza, pljučni rak, maligni mezoteliom, rak grla in rak jajčnikov. Interdisciplinarna zdravniška skupina za verifikacijo poklicnih bolezni zaradi azbesta je v letih od 1998 do 2011 pregledala 2533 poklicno izpostavljenih azbestu in potrdila 111 primerov mezotelioma in 55 primerov pljučnega raka.

Poleg obolelih med poklicno izpostavljenimi pa narašča tudi število primerov z azbestnimi boleznimi med prebivalci, ki so živeli v bližini tovarn z azbestno proizvodnjo. To pomeni, da lahko zaradi izpostavljenosti azbestu zboli kdor koli od nas, opozarjajo.