O svoji ženi, ki je o pritiskih pisala premierki in varuhinji, je Vrhunec dejal, da je odrasla in odgovorna oseba, ki po svoji vesti dela v dobro njihove družine in še posebej njunih otrok. Foto: BoBo
O svoji ženi, ki je o pritiskih pisala premierki in varuhinji, je Vrhunec dejal, da je odrasla in odgovorna oseba, ki po svoji vesti dela v dobro njihove družine in še posebej njunih otrok. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Simon Vrhunec
Erjavec je spomnil, da se z Vrhuncem osebno poznata, zato bi ga v kakršnem koli primeru osebno poklical in se z njim pogovoril. Foto: BoBo
Univerzitetni klinični center Ljubljana
Erjavec je prepričan, da bodo preiskave pokazale nepravilnosti v UKC-ju Ljubljana. Sam ne trdi, da je Vrhunec koruptiven, opozarja pa, da ni storil dovolj, da bi korupcijo preprečil. Foto: BoBo

S to izjavo se je odzval na trditve Karla Erjavca, da ni nikoli pritiskal na vodstvo UKC-ja, naj odpusti Meto Vesel Valentinčič, ki se je takrat ob Erjavcu potegovala za položaj predsednika stranke. Ob tem je Vrhunec dodal še: "Osebno menim, da je to nedopusten političen pritisk in sem to ostro zavrnil." Pri tem je poudaril, da živimo v svobodni državi, v kateri imajo državljani pravico do političnega prepričanja in političnega udejstvovanja "in nikoli ne bi dopustil, da se prek mene na kogar koli izvaja politični pritisk".

Vrhunec je še razkril, da je o tem govoril tudi s takratnim predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije. "Pričakoval bi, da bi se ustrezne institucije s tem ukvarjale po uradni dolžnosti," je še dejal.

"David proti Goljatu, beseda proti besedi"
"Vem, da s to današnjo izjavo mnogo tvegam. Gre za boj Davida proti Goljatu. Gre za besedo proti besedi. Sosledje dogodkov v lanskem in letošnjem letu pa kljub temu kaže na pravo resnico," še pravi vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC-ja, ki je dopoldne že priznal, da se je pri svojem delu soočal s pritiski, a jim ni nikoli popustil. "Podrobneje o tem nisem želel govoriti in izpostavljati UKC-ja Ljubljana niti mojih sodelavcev. Nikoli tudi ni bila moja želja, da to pride v javnost. Ne bom pa dopustil, da se me postavlja na laž," je pojasnil, zakaj se je odločil končno spregovoriti.

Vrhunčeva žena pisala premierki in varuhinji
Javnost je namreč razburila informacija, da je Alenka Magister Vrhunec, žena vršilca dolžnosti direktorja UKC-ja, predsednici vlade Alenki Bratušek in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala pismo, v katerem trdi, da je Erjavec pritiskal na njenega moža.

Erjavec, sicer prvi mož DeSUS-a, ki je po odstopu Tomaža Gantarja nekaj časa opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, je obtožbe že zanikal in poudaril, da v času opravljanja funkcije ni imel stika z Vrhuncem, zato drži le, da ni dal soglasja k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja. Za to pa se je odločil, ker meni, da Vrhunec ni primeren za to funkcijo.

"Preiskava bo pokazala nepravilnosti v UKC-ju"
Od generalnega direktorja se namreč pričakuje, da skrbi za zakonitost zaposlovanja, glede na vse afere, ki se dogajajo v UKC-ju, pa Vrhunec ne opravlja zadovoljivo svojih nalog, je v izjavi za javnost dejal Erjavec in dodal, da "ne trdi, da je Vrhunec koruptiven, ampak da ni vzpostavil mehanizmov, ki bi preprečevali korupcijo v UKC-ju". Erjavec je prepričan, da bodo nadaljnje preiskave in postopki pokazali, da se v ljubljanskem kliničnem centru dogajajo nepravilnosti, za kar je generalni direktor tudi objektivno odgovoren.

Ob tem je minister za zunanje zadeve zavrnil tudi očitek iz pisma, da je poslal nekdanjega generalnega sekretarja stranke k Vrhuncu posredovat, naj pomočnica generalnega direktorja UKC-ja Meta Vesel Valentinčič (sicer tudi članica stranke DeSUS in Erjavčeva konkurentka za predsednico stranke) dobi odpoved.

Erjavec in Virant skovala zaroto?
Vrhunčeva žena je v pismu premierki in varuhinji opozorila še, da so poslanci DeSUS-a podprli ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta ob interpelaciji v zameno za to, da bi policija začela postopke proti Vrhuncu. Erjavec je navedbe odločno zavrnil s pojasnilom, da "gre za neresnico in ne razume, kako lahko nekdo to sploh napiše", trditev, da sta z Virantom odredila hišno preiskavo pri Vrhuncu, pa po njegovem prepričanju kaže le na to, da je pismo neverodostojno in polno neresnic.

Zatrdil je, da nima nobenega interesa, da bi delal vse, kar mu je v pismu očitano. Z Vrhuncem se namreč osebno poznata, zato bi ga v kakršnem koli primeru osebno poklical in se z njim pogovoril, je še dejal.