Bolezni-zdravila

Poudarki

  • Zdravilo je odobreno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti z B-celično akutno limfoblastno levkemijo, ki je bodisi neodzivna bodisi se ponovi po presaditvi ali po drugi ali poznejši ponovitvi.
Lek, Novartis
Zdravilo so razvili pri skupini Novartis v sodelovanju z univerzo iz Pensilvanije. Foto: BoBo

Dodaj v

Evropska komisija odobrila zdravilo za levkemijo in limfom, ki vsebuje žive celice

Zdravilo je primerno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti
29. avgust 2018 ob 17:27
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je odobrila zdravilo kymriah, ki v boju proti raku uporablja bolnikove lastne celice T. Zdravilo vsebuje žive celice in je izdelano za vsakega bolnika posebej z reprogramiranjem bolnikovih lastnih celic imunskega sistema.

Zdravilo je odobreno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti z B-celično akutno limfoblastno levkemijo, ki je bodisi neodzivna bodisi se ponovi po presaditvi ali po drugi ali poznejši ponovitvi. Odobreno je tudi za zdravljenje odraslih bolnikov s ponovitvijo ali neodzivno obliko difuznega velikoceličnega limfoma B po dveh ali več linijah sistemskega zdravljenja, so sporočili iz Novartisa. To sta agresivni obliki krvnega raka, oboleli pa imajo na voljo le omejene možnosti zdravljenja. V Evropi predstavlja akutna limfoblastna levkemija približno 80 odstotkov vseh primerov levkemije pri otrocih, napovedi za bolnike, pri katerih se bolezen ponovi, pa so slabe.

DLBCL je najpogostejša oblika limfoma, ki ni Hodgkinov, in predstavlja do 40 odstotkov vseh primerov B-limfomov po svetu. Bolniki, pri katerih se bolezen ponavlja, in tisti, ki se ne odzivajo na začetno zdravljenje, imajo trenutno na voljo zelo omejene možnosti zdravljenja z dolgotrajnim odzivom. Stopnje preživetja so za večino bolnikov zelo nizke, saj ti bolniki ali niso primerni za avtologno presaditev matičnih celic (presaditev lastnih matičnih celic) ali pa pri njih kemoterapija oziroma presaditev nista bili uspešni.

Zdravljenje se aplicira samo enkrat
Kot so sporočili iz Novartisa, gre za prebojno zdravljenje, ki se aplicira samo enkrat, in uporablja bolnikove lastne celice T za boj proti raku. To je edino zdravljenje s celicami T, ki imajo himerni antigenski receptor (CAR-T), in je prejelo evropsko odobritev za dve maligni obolenji celic B. Je tudi prvo celično zdravljenje CAR-T, ki ga je odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila.

Evropska odobritev zdravila temelji na dveh globalnih registracijskih kliničnih preizkušanjih, ki sta vključevali tudi bolnike iz osmih evropskih držav.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
TellingTheTruth
# 29.08.2018 ob 19:59
Odlicna novica. Naj resi cim vec zivljenj!
xP
# 29.08.2018 ob 21:07
Lahko bi v članku še napisali, kako te celice potem delujejo...

Na kratko, če koga zanima... Bolnikove T celice pridobijo iz njegove krvi, v laboratoriju vanje vstavijo gen, ki kodira poseben antigen (CAR), celice potem zaradi vstavljenega gena kodirajo omenjen antigen, v laboratoriju jih še namnozijo, in potem aplicirajo bolniku, ko je število celic zadostno. S pomočjo CAR receptorjev se T celice potem borijo proti rakavim celicam. Zanimivo je to, da je pri tem postopku zaželjeno oz. dober znak, če pride do sproščanja citokinov in se zaradi tega stanje bolnika za nekaj dni precej poslabša, saj to nakazuje, da so celice - zdravilo - aktivne.

Lani je bil na Discovery odličen tridelni dokumentarec Last chance hospital, kjer so enega pacienta zdravili ravno s to metodo.
Hyperion
# 29.08.2018 ob 23:06
Cestitke in kapo dol!!!!Bravo znanstveniki!
Vsi anticepilci pa obvoz. To cepivo ima lahko stranske ucinke!!!!!
slovenec1000
# 29.08.2018 ob 22:45
če koga zanima je bil tud fanj dokumentarec o tem načinu zdravljenja na national geographic in začetni poskusi so zelo obetavni. kot pa je rekel xP se pa na začetku tega zdravljenja bolniku zelo poslabša stanje (sprogramirane celice tako hitro uničujejo rakave celice, da telo ne more izločat njihova ˝trupla˝ dovolj htro, in zato v telesu zastajajo odpadki od ˝boja˝). to so poskusili n ačloveku, ki ni imel več šanse živet več ku par mesecev in ker ni imel ki izgubit se je javil za poskusnega zajčka, zdaj je popolnoma zdrav in še en plus-rak se ne more vrniti ker mu te celice potem še po zdravljenju ostanejo v telesu
genesiss
# 29.08.2018 ob 21:13
Priporočam to knjigo: https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslo
vje/znanost/kralj-vseh-bolezni.html

Kralj vseh bolezni - biografija raka
genesiss
# 29.08.2018 ob 21:04
Kaj sploh pomeni verjetnost preživetja?
Pri takšnih boleznih je že podaljšanje življenja za nekaj mesecev ali celo let ogromen uspeh.
30
# 29.08.2018 ob 21:00
Lahko še podatek o tem, kakšna je verjetnost preživetja brez in z uporabo nove metode...
Durak
# 30.08.2018 ob 13:25
@kristijan31

Same nebuloze in zavajanje širnega ljudstva. Pozabili ste napisati koliko to zdravilo stane za eno mesečno zdravljenje 475.000 dolarjev, pa še to dokazano ne deluje na vsakega obolelega človeka. Mene zanima kdo bo to plačal? Zdravstvena zavarovalnica v RS že ne.

Koliko je vredno vaše življenje? Manj kot 475.000? Ima vaše življenje ceno? Name the price !
Metrodusa
# 29.08.2018 ob 21:21
Novica je že kar nekaj dni stara, brez zamere.

Pa pravilno bi bilo, da bi lastniška imena zdravil pisali kot je mišljeno, z veliko in ustrezno oznako za (R) ali TM.

DLBCL je drugače difuzni velikocelični limfoma B (Diffuse large B-cell lymphoma), ker dvomim, da povprečni bralec ve, kaj kratica pomeni.

Drugače je pa to zelo pozitivna novica, hkrati pa pričakovana, ker je FDA zdravilo že odobrila, zato je bila odobritev s strani EMA samo vprašanje časa.
firtoh
# 31.08.2018 ob 16:21
Ekonomska vrednost človeka je 48x BDP/prebivalca.Vrednost raste in pada proti nič,ko je človek proti koncu življenja.
V Sloveniji bi vrednost znašala okoli 850.000 evrov.
GTX
# 30.08.2018 ob 21:47
Kristjan31: vpis na Medicinsko fakulteto letos je mimo, poskusite naslednje leto, oz. morda si kdo prve mesece premisli, ker ne more tako zgodaj vstajat itd... pa bo se kako prosto mesto; verjemite, da boste obrnili ploščo.
kristjan31
# 30.08.2018 ob 12:59
Same nebuloze in zavajanje širnega ljudstva. Pozabili ste napisati koliko to zdravilo stane za eno mesečno zdravljenje 475.000 dolarjev, pa še to dokazano ne deluje na vsakega obolelega človeka. Mene zanima kdo bo to plačal? Zdravstvena zavarovalnica v RS že ne.

To je navadno obiranje sistema in kovanje velikih dobičkov na račun farmacevtske industrije. Vsa zdravljenja raka so nebuloze in zavajanje pacientov. Vse je samo kovanje velikih dobičkov! Ne samo to, z večino sodobnih načinov zdravljenja raka povzročijo predhodno smrt rakavega bolnika. Zdravila za kemoterapijo so navadni strupi s katerimi jih zastrupljajo...

Tej ljudje na slovenskem onkološkem inštitutu so samo pralci možganov...ljudi s kemoterapijo dobesedno zastrupljajo...
Kazalo