Bolezni-zdravila
Raziskovalci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan so predstavili nove možnosti za zdravljenje raka z nanomateriali. Foto: BoBo
nanotehnologija
Nanotehnologija se ukvarja z izjemno majhnimi delci. Foto: Reuters
VIDEO
IJS predstavil zdravljenj...

Dodaj v

IJS-jevo raziskavo o zdravljenju raka z nanomateriali objavila ugledna revija

Nadaljnji razvoj je odvisen tudi od prihodnjega vladnega financiranja
18. september 2018 ob 20:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Raziskovalci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Instituta Jožef Stefan so v znanstveni reviji Nano Letters predstavili nove možnosti za zdravljenje raka z nanomateriali.

Pri zasnovi in pripravi študije na temo zdravljenja raka s pomočjo nanomaterialov so raziskovalci pod vodstvom Borisa Turka sodelovali s šestimi kolegi iz tujine, pretežno iz Tomska v Rusiji.

V članku navajajo, da imajo nekateri nanodelci, konkretno drobci nanolusk aluminijevega hidroksida, antitumorsko aktivnost. Simulacija neposredne molekularne dinamike je namreč pokazala, da lahko nanoluske sprožijo pomembno ionsko neravnovesje v tumorskih celicah in na ta način vplivajo na preskrbo tumorskih celic s hranili ter delovanje njihovih vitalnih funkcij.

Tak pristop k deregulaciji tumorskega mikrookolja bi lahko po njihovih navedbah postavil temelje za razvoj nove strategije za zdravljenje raka.

Velik potencial za zdravljenje raka
Protitumorski mehanizem delovanja so najprej pokazali in vitro, zunaj telesa, ko so nanoluske zmanjšale delitev tumorskih celic in sprožile njihovo uničenje, nato pa potrdili še in vivo, v modelih melanoma in raka dojke. Poleg tega so nanoluske aluminijevega hidroksida popolnoma zavrle rast mišjega melanoma in vivo v kombinaciji z minimalno učinkovitim odmerkom standardnega kemoterapevtika doxorubicina.

Nanomateriali so sicer po navedbah IJS-ja zaradi svojih edinstvenih fizikalno-kemijskih lastnosti v zadnjem času postali središče multidisciplinarnih raziskav pri razvoju zdravil ter dostavnih sistemov za zdravila za zdravljenje raka naslednje generacije.

Po mnenju raziskovalcev imajo tovrstne možnosti zdravljenja raka velik potencial. Ali jim jih bo uspelo spraviti do klinične uporabe, pa je zelo težko napovedati, saj to predstavlja velik zalogaj tako z eksperimentalnega kot tudi finančnega vidika, so zapisali na IJS-ju.

Nadaljnji razvoj odvisen od vladnega financiranja
V drugem, preglednem članku, objavljenem v reviji Trends in Biochemical Sciences, pa so raziskovalci IJS-ja predstavili svetovne trende za iskanje boljših metod neinvazivne diagnostike in novih biomarkerjev za hitrejše odkrivanje bolezni.

Pripravili so pregled pomena specifičnosti proteaz, skupine encimov, pomembnih za zdravje in razvoj bolezni, v smeri neinvazivnega diagnostičnega slikanja in odkrivanja biomarkerjev.

Na IJS-ju so navedli, da je razumevanje specifičnosti proteaz ključnega pomena tako za razumevanje njihove biologije kot za razvoj orodij za njihovo raziskovanje in za razvoj novih zdravil.

Nadaljnje raziskave na tem področju bodo po mnenju raziskovalcev potekale po novih smernicah, ki peljejo od diagnostike tudi k teranostiki oz. kombinaciji diagnostike in terapije, kjer so po njihovih navedbah že naredili pomemben preboj. Nadaljnji razvoj pa je odvisen predvsem od višine finančnih sredstev, ki jih bo nova vlada namenila za to področje.

Vabilo za objavo v prestižni ameriški znanstveni reviji je prejel raziskovalec Boris Turk, k sodelovanju pa je pritegnil še kolege Mateja Vizoviška, Roberta Vidmarja in Marka Fonoviča.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Azzar
# 18.09.2018 ob 20:42
Prej sem pomotoma poslal nedokončan vpis, zato še enkrat:
Lep uspeh, ni kaj, vendar je potrebno povedati, da niti prvi avtor niti vodilni avtor ni Slovenec.
Prav to pa največ šteje pri znanstvenih objavah.
Še ena zanimivost - prav v tej isti številki je objavljen tudi članek, kjer pa je prvi avtor članka Tine Curk s fakultete za kemijo v Mariboru.
O tem pa niti besede v zgornjem prispevku....očitno gre pri tem prispevku za PR Univerze v Ljubljani, ostali pa niso važni...
Eska
# 18.09.2018 ob 21:48
Nekaj je več kot nič. Zdravljenje ne bo uspešno, dokler bodo 'pokvarjeni' geni sooblikovali kromosome.
Gepard007
# 18.09.2018 ob 21:34
Znanstveniki IJSja so že večkrat dokazali, da so izjemni! Čestitke vsem brihtnim glavam v tej instituciji!
mb128
# 18.09.2018 ob 21:57
Eska
Pokvarjeni geni?! Veš dvojna vijačnica se obnavlja, dvojna vijačnica ni nekaj večnega! In tako se pri obnovil lahko tudi kaj "zašuštra" in voila tisti tvoj pokvarjeni gen je tukaj. Ergo 100% zdravih genov ne boš zagotovil nikoli in nikdar. Temu se drugače reče mutacija, to je evolucija in če bi preprečili to bi zaustavili tudi evolucijo!
Sicer pa lep uspeh znanstvenikov!
Azzar
# 18.09.2018 ob 20:37
Lep uspeh, ni kaj, vendar je potrebno povedati, da niti prvi avtor niti vodilni avtor ni Slovenec. Očitno gre samo za
Prav to pa največ šteje pri znanstvenih objavah.
kristjan31
# 07.10.2018 ob 05:55
Vsa ta novodobna zdravljenja raka so navadne laži in zavajanje. Predsednica onkološkega inštituta je ne dolgo nazaj v odmevih govoričila kako se sedaj uporablja imunoterapija. V resnici se nobeden pacient v RS ne zdravi z imunoterapijo, mogoče samo tisti, ki sami plačajo zelo zelo drago zdravljenje, pa tudi samo eden je v RS, ki se ukvarja s to metodo. Pa še pri tej terapiji je uspeh zanemarljiv. Hvalisajo se kako pozdravi kožnega raka, v resnici so bili redki, ki so ga s to metodo zares pozdravili oz. upočasnili. Kar se drugih vrst raka tiče je uspeh še slabši. Čemu vse te nobelove nagrade? Vse skupaj so floskule ze MEDIJE.

Laž vrh laži, da lahko še naprej uporabljajo dosedanje metode kot je kemoterapija radioterapija, ker so le te še vedno zelo dobičkonosne. Te metode imajo seveda še manjši uspeh in samo uničujejo pacienta, v večini primerov mu celo skrajšajo življenje, če tudi se ne bi zdravil z ničemer, ampak z vodo, ki so jo sami natočili v Lurdu.
galoper
# 19.09.2018 ob 18:51
@mb128 # 18.09.2018 ob 21:57
Drži! Ampak signal posebnega razvoja celic prihaja iz pokvarjenega gena, kar se šele vključuje v kromosom in pritop h gašenju je mnogo globji.
Rasta75
# 19.09.2018 ob 08:33
Nadaljnji razvoj odvisen od vladnega financiranja

Nah, je treba miljarde v vojsko, za NATO-vo sejanje smrti po svetu dat...
bojan_vasiljevic
# 19.09.2018 ob 12:10
"V članku navajajo, da imajo nekateri nanodelci, konkretno drobci nanolusk aluminijevega hidroksida, antitumorsko aktivnost. Simulacija neposredne molekularne dinamike je namreč pokazala, da lahko nanoluske sprožijo pomembno ionsko neravnovesje v tumorskih celicah in na ta način vplivajo na preskrbo tumorskih celic s hranili ter delovanje njihovih vitalnih funkcij."

Poudarimo, da Ionsko neravnovesje verjetno ne velja samo za tumorske celice, temveč tudi za normalne celice. Samo toliko o tem, kakšna sestavina, aluminijev hidroksid, se uporablja za cepiva.
average Joe
# 19.09.2018 ob 11:54
Nadaljnji razvoj odvisen od vladnega financiranja. Zakaj tako pomanjkanje samozavesti? Kdor je dober in deloven, bo našel financiranje.
Si predstavljate, da bi bil nadaljnji razvoj Luke Dončiča odvisen od vladnega financiranja?
Bolj mi je všeč, da ima odkritje potencial pri zdravljenju raka, kakor pri preprečevanju podnebnih sprememb.
Na žalost je za vladno financiranje zelo pomembna prva ali druga navedba, še boljše pa so osebne vezi, ki jih nihče ne omeni v nobenem dokumentu, ki pa so pogosto ključne za pridobitev financiranja. To je realnost. Tukaj in drugod po svetu.
Bogate razvite družbe se od revnih in korumpiranih (pozna morda kdo revne države z manj korupcije) razlikujejo predvsem v sposobnosti sistema, da nagrajuje delo in sposobnost.
Kazalo