Bolezni-zdravila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Nevrološka klinika
Ob dnevu multiple skleroze so na Nevrološki kliniki pripravili dan odprtih vrat. Foto: BoBo
Uroš Rot
Uroš Rot z Nevrološke klinike poudarja, da se je v zadnjih letih obravnava bolnikov z multiplo sklerozo z novimi zdravili izboljšala. A na oddelku se spopadajo s kadrovsko stisko in dolgimi čakalnimi vrstami. Foto: BoBo

Dodaj v

Obravnava bolnikov z multiplo sklerozo: Nova zdravila, a nedopustno dolgo čakanje na preglede

Zboli več žensk kot moških, bolezen se pojavi med 20. in 50. letom
31. maj 2017 ob 17:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V zadnjih letih je viden občuten napredek pri obravnavi multiple skleroze, na voljo so nova zdravila, a se bolniki spopadajo z dolgimi čakalnimi vrstami, stroka pa s pomanjkanjem kadrov. "Tu smo v Evropi na repu," opozarja vodja Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki Saša Jazbec Šega.

Z multiplo sklerozo, kronično avtoimunsko vnetno boleznijo, ki prizadene osrednje živčevje, živi okoli 3.500 bolnikov v Sloveniji. Ob procesu bolezni propadajo predvsem ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina (demielinizacija), ki lahko prizadene različna mesta. Vzrok bolezni kljub napredku medicine ni znan, dejavniki tveganja za bolezen pa so okoljski, kajenje, okužba z določenim virusom in dedna predispozicija. Čeprav bolezen ni dedna, pa ima posameznik desetkrat večjo možnost, da zboli, če ima multiplo sklerozo njegov sorodnik, je na okrogli mizi ob svetovnem dnevu bolezni dejala nevrologinja z Nevrološke klinike z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Alenka Horvat Ledinek.

V zadnjih letih se je na področju obravnave multiple skleroze zgodil napredek. Za bolnike, pri katerih bolezen poteka v zagonih, takih je večina, je na voljo več kot deset zdravil, že letos ali prihodnje leto pa naj bi dobili zdravilo tudi za napredujočo obliko bolezni. V Centru za multiplo sklerozo na kliniki, v katerem delajo trije nevrologi, dva fizioterapevta, delovni terapevtki in medicinski sestri, zdravijo od 1.300 do 1.500 bolnikov. Obravnava je timska, je povedala vodja centra Jazbec Šega in dodala, da zdaj, drugače kot pred 20 leti, večino bolnikov zdravijo ambulantno in ne v bolnišnici. Zaradi uvedbe zdravljenja z imunomodulatornimi zdravili v zgodnji fazi bolezni pa je invalidnosti med bolniki manj, je pojasnila. Po njenih besedah je cilj čim prej postaviti diagnozo, ker je zgodnje zdravljenje učinkovitejše.

"Področje zdravljenja multiple skleroze je zelo dinamično, obravnava bolnikov pa se je v zadnjih dveh desetletjih pomembno spremenila," je dejal Uroš Rot, predstojnik kliničnega oddelka na Nevrološki kliniki, kjer so ob današnjem svetovnem dnevu multiple skleroze pripravili dan odprtih vrat. Kot pravi Saša Jazbec Šega, smo glede dostopnosti novih imunomodulatornih zdravil v primerjavi z državami na vzhodu Evrope pred njimi, nedopustne pa so dolge čakalne vrste. Bolniki bi morali imeti kontrolne nevrološke preglede na pol leta, medtem ko zdaj čakajo leto in pol, je poudarila. Na magnetno resonanco pa bolniki čakajo od šest do sedem mesecev. "Nikjer v Evropi ni tako dolgih čakalnih dob kot v Sloveniji," je poudarila.

Rot je ob tem opomnil, da so dolge čakalne vrste ne le za bolnike z multiplo sklerozo, ampak tudi za bolnike z drugimi kroničnimi boleznimi.

Zboli več žensk kot moških
Diagnozo multipla skleroza praviloma postavijo že mladim ljudem, največkrat se pojavi med 20. in 50. letom starosti. Večina bolnikov ima obliko bolezni, pri kateri se izmenjujejo zagoni bolezni in obdobja mirovanja, pri 40–60 odstotkih le-teh pa potem v približno 15 letih bolezen napreduje v sekundarno napredujočo obliko, ko se stanje nenehno slabša. Do 15 odstotkov bolnikov pa ima obliko bolezni, ko se stanje od izbruha nenehno slabša. Bolezen je pogostejša pri belopoltih, med spoloma pa je pogostejša pri ženskah, ki zanjo zbolevajo 2,5- do trikrat pogosteje kot moški. Če zboli moški, se bolezen pojavi praviloma pet let pozneje kot pri ženski, je pojasnila nevrologinja z UKC Maribor Tanja Hojs Fabjan.

Prvi znaki bolezni so meglen oz. dvojni vid, omrtvičenost udov. Gregor Selak je prve znake multiple skleroze zaznal novembra 2013. Takrat je večkrat na dan za 10 sekund izgubil ravnotežje, večkrat je tudi padel. "Ko sem bil zunaj, na ulici, je bilo videti, kot da sem pijan," je dejal. Po dveh tednih se je odpravil k osebnemu zdravniku, ki ga je napotil na nevrološko kliniko. Tam so mu po magnetnoresonančnemu slikanju glave in s pregledom možganske tekočine potrdili diagnozo. "Zdravnik me je želel takoj zdraviti s kortikosteroidi, kar sem zavrnil, saj sem bil šokiran in depresiven. Nato sem izkoristil več alternativnih možnosti zdravljenja, kar pa ni pomagalo, zato sem se vrnil k nevrologu," je dejal in dodal, da so začeli zdravljenje. Kot je povedal, se danes počuti dobro in lahko normalno hodi uro in pol ali dve uri, znova pa tudi pleza, s čimer se je ukvarjal pred postavitvijo diagnoze.

Podobno zgodbo ima tudi Sabi Perdan, ki so ji diagnozo postavili pred 14 leti, pri starosti 24 let, a kljub bolezni živi aktivno in polno življenje. Vse od začetka jemlje zdravila, hkrati pa pazi na prehrano, se izogiba stresu in se veliko giblje. Plava, kolesari, teče, jezdi, smuča in hodi v hribe, je naštela.

Stresno soočenje z diagnozo
Soočenje z diagnozo bolezni je za večino bolnikov zelo stresno, opozarja klinična psihologinja v UKC Maribor Estera Žalik in dodaja, da je odziv posameznika odvisen od tega, kako si sam razloži nastali položaj. Veliko jih bolezen na začetku preprosto zanika, nekateri odklonijo zdravljenje oz. zdravil ne jemljejo. "Zanikanja ne smemo obtoževati. To je obrambni mehanizem, da preživimo situacije, ki so v tistem trenutku preveč boleče," je pojasnila in poudarila velik pomen podpore družine in bližnjih. "Res je, da ima med 40 in 60 odstotki bolnikov z multiplo sklerozo tudi depresijo. Ampak bolj kot bolezen na to vpliva njihovo socialno okolje," je dejala.

Po Selakovih besedah mu je pri spoprijemanju z boleznijo zelo pomagala soproga. "A na koncu sem moral sam pri sebi spremeniti stvari. Ugotovil sem, da bo z negativno energijo šlo samo na slabše," je dejal in dodal, da je bolezen potem vzel kot pozitivno priložnost za spremembo svojega življenja. "Ugotovil sem, katere stvari želim početi. Zdaj jih dejansko počnem. Živim!" je še dejal.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
kralj matjaž
# 31.05.2017 ob 18:10
seba goričan
Zakaj?
Kako bo neuživanje mesa in mleka "odpravilo", pomagalo pri bolezeni. A mi prosim lahko razložiš. Pač čisto tk realno ker me zanima.
Zam
# 01.06.2017 ob 12:47
Multiplo sklerozo dokazano povzročajo živalske maščobe.

Spodaj 8 minutni filmček Dr. Michael Gregerja, kjer prikaže veliko raziskav, ki to dokazujejo:

https://nutritionfacts.org/video/treatin
g-multiple-sclerosis-with-the-swank-ms-diet/
Guliarth
# 31.05.2017 ob 19:35
A jim nismo plač dvignili?
Hyperion
# 31.05.2017 ob 19:20
Kaj je fora teh magnetnih resonanc, da so tako dolge čakalne vrste že toliko let? So to tako drage naprave, potrebujejo za upravljanje strokovnjake, ki jih ni ali kaj je fora??
dopisnik
# 31.05.2017 ob 18:30
"Tu smo v Evropi na repu,"

Kje pa nismo?
iluvatar
# 31.05.2017 ob 18:19
@seba

tisto z mlekom gre brez težav. Mleko je itaq sam za otroke..
Love_tigBitties
# 04.06.2017 ob 23:17
@seba gorican Te pravljice lahko komu drugemu prodajas. Eni imate ze orng oprane mozgane
galoper
# 03.06.2017 ob 08:16
Opustite misel na farmacijo! Primernoa fizična aktivnost, kakšno premlevanje teorij za krepitev nevronskih vezi, ne pozabiti na ustrezno dihanje in življenje se bo polepšalo
TistoPravo
# 01.06.2017 ob 14:37
"Tisti", ki so nam emšo pa davčno dali...so za vse "krivi". Tkoj po porodu smo praktično "opremljeni", da se bomo morali jit vnaprej napisano "igro" tega sistema. Kaj ti pomaga, ko si pa kot otrok tako dolgo časa neubogljeno bitje...brez fizičnih in osebnostnih sposobnosti...da bi se obvaroval čimbolje. Tko pač je, verjetno povsem naravno...le da so se skozi generacije naši možgani napredovali preko izkušenj in zaradi dostopnosti do vsega znanja...statistik...priporočil preko knjig in sedaj preko interneta neskončno povečala.Tako lahko že starši svojim otrokom ponudijo najboljše, kar premorejo in znajo v tistih tako odločujočih prvih dnevih letih našega življenja. Seveda medtem tudi narava "napreduje", in se prilagojuje tudi preplavljenju človeške vrste na tem planetu. To, da nas lahko en navaden komar izbriše iz tega planeta....je dovolj velik pokazatelj, če se splača proti temu boriti ali z tem preprosto čimdlje kvalitetno preživeti. Preživeti. Imamo vlogo, dajmo jo preživeti v smislu sprejemanja in razumevanja. In nikakor ne borbe z čimerkoli in komerkoli, več kot biti pazljiv in živeti. Folk, če je kaj resničnega in vredno truda....je to samo pobeg v naravo, pomagajte sočloveku...ne pozabite najprej za starejše in "nardite" čimveč otrok k bodo imeli čimveč od staršev.. babic in dedkov. Zahtevajte in izborite si čas zato, ker vse ostalo je samo iluzija...in nima nič opraviti z res pravo vrednostjo, ki jo ima življenje vsakega posameznika. Proud, respect, united +7.508.560.433. -0

jesenvoyo01.06.2017 14:14
Ples
# 31.05.2017 ob 18:34
Super za nova zdravila, vsaj ena lepa novica za ljudi s to diagnozo (in njihove bližnje)!

To z rekordnimi čakalnimi vrstami in kadrovsko podhranjenostjo je pa zelo žalostno in ne razumem.
Milojka, pomatraj se!
seba goričan
# 31.05.2017 ob 18:33
@kralj matjaž o tem imaš na stricu guglu malo morje besedil....napiši mleko in multipla pa imaš literature za tri dni...najboljši prijatelj je iz hrane odstranil kravje mleko in skoraj vse meso razen rib in stanje se mu je izboljšalo neverjetno....
CicaMicaŠpica
# 31.05.2017 ob 20:24
Žalostno stanje v zdravstvu. Najboljše zdravilo je zdravo in mirno družinsko okolje. Medicina naši tašči niso kaj dosti pomagala, enkrat je skoraj umrla, pomagalo ji je konopljino olje.
Pozdrav vsem bližnjim, ki z dobro voljo popravijo sistemske napake, in samo zaradi njih svojci z ms preživijo še en veder ne/manj zategnjen dan.
seba goričan
# 31.05.2017 ob 18:34
iluvator....mamino mleko ja, drugače je pa mleko za teličke
heristalski166
# 31.05.2017 ob 19:16
nova zdravila so predvsem velik biznis, biogen je bilo nedolgo nazaj najbolj stoječe podjetje na wall streetu, dobijo zdravniki pod mizo za kak izlet, pomagajo pa "individualno", enim nič drugim 30%, pol je pa še tysabry grozljivka od katerega ljudje celo umirajo je pa dober biznis

https://www.rt.com/viral/390007-brain-disease-multiple-sclerosis/

to je ker je sploh diagnoza MS kr neki, ni nobenega specifičnega testa in MS pomeni stanje z različnimi vzroki (v sloveniji je borelija sigurno pogosta med njimi)
seba goričan
# 31.05.2017 ob 18:00
spet pljuvanje po alternativi v članku, tak po ovinkih seveda....vstran meso in mleko, to je prvi korak pri soočenju z multiplo....
Kazalo