Bolezni-zdravila
(7)

Poudarki

  • Danes in jutri med 14. in 18. uro se lahko brez napotnice testirate na infekcijski kliniki v Ljubljani
Zdravnik
Zdravniki z brezplačnim testiranjem skušajo odkriti okužene s hepatitisom, ki za okužbo še ne vedo. Foto: BoBo

Približno 56 milijonov ljudi ne ve, da so okuženi z virusom hepatitisa C

Svetovni dan hepatitisa.
24. julij 2018 ob 09:03,
zadnji poseg: 24. julij 2018 ob 09:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Na Infekcijski kliniki v Ljubljani potekajo pred svetovnim dnem hepatitisa, 28. julija, brezplačna in anonimna testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C. Brezplačno testiranje so v Sloveniji začeli leta 2007 in okužbe do zdaj odkrili pri skoraj dveh odstotkih testiranih.

Svetovni dan hepatitisa letos poteka pod geslom Poiščimo manjkajoče milijone, z brezplačnim testiranjem, ki poteka danes in jutri popoldne, pa zdravstvena stroka išče milijone okuženih oseb s tem virusom. Kar 234 milijonov jih še ne ve, da so okuženi z virusom hepatitisa B, poiskati pa je treba še 56 milijonov ljudi, okuženih z virusom hepatitisa C.

Brezplačno testiranje so v Sloveniji začeli leta 2007 in okužbe do zdaj odkrili pri skoraj dveh odstotkih testiranih. Hepatitisu C so najbolj izpostavljeni prejemniki transfuzije pred letom 1993, osebe, ki si vbrizgavajo ali njuhajo mamila, tisti, ki so izpostavljeni neprofesionalni tetovaži, ter zdravstveni delavci pri naključnem vbodu z okuženo krvjo.

Posledice okužbe po več desetletjih
Doktorica Mojca Matičič z ljubljanske infekcijske klinike ob tem navaja, da je leta 2017 skoraj petina okuženih navedla, da je prejela transfuzijo krvi pred letom 1993, in se ob tem sprašuje, zakaj jih v teh skoraj 25 letih ni nihče testiral.

Posledice virusa se lahko pokažejo šele po 30 ali celo 40 letih po okužbi. Zato ima pri odkrivanju okužbe pomembno vlogo osebni zdravnik, saj mora biti s pacienti popolnoma odkrit oziroma, kot opozarja Mojca Matičič: "Ali boste 58-letno ravnateljico gimnazije, ki je babica z dvema vnukoma, ob nenadnem pojavu nekih sprememb na koži, ki lahko kažejo na hepatitis C, povprašali, ali si je kdaj vbrizgavala mamila ali pa jih snifala? To je skoraj utopija, a ne? Ampak vendarle se je izkazalo ravno to, da se je gospa okužila v svojih študentskih letih."

Danes in jutri med 14. in 18. uro se lahko brez napotnice testirate na infekcijski kliniki v Ljubljani. Poleg tega so na kliniki mogoča brezplačna testiranja tudi vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

VIDEO
Brezplačno testiranje na hepatitis C
Urška Valjavec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Lunatix
# 24.07.2018 ob 10:47
Malo več napisat o bolezni in simptomih, pa ne, a?
Hijena
# 24.07.2018 ob 12:30
Zakaj pa je zastonj testiranje samo v LJ? Tudi drugje bi lahko organizirali
galoper
# 09.08.2018 ob 10:56
Testirajo vse prebežnike, turiste in poslovneže, ki pridejo v Slovenijo? Ljudje živijo in umrejo ne da bi vedeli za okužbe.
QUENDI
# 25.07.2018 ob 12:49
....pa še s čim....tiktaka kancerogeneza......razna druga vnetna stanja......pa jetra si najbolj uničiš s temi free farmacevtskimi pripravki kot npr za čiščenje.....sicer pa - želi kdo desetletja preji zvedeti da mu ni pomoči......ali se posloviti z namesto zaradi......
...za vzpodbudo - Do Cells Make Noise? | Popular Science........Gardner is fine-tuning the technique in hopes of replacing current, unreliable pre-biopsy prostate-cancer tests. His ultimate goal is to reduce the number of prostate biopsies performed, 75 percent of which come back negative.....takole preproeteje:uveljavlja se prepričanje da je celica sofisticirano električno vezje, kjer so odločilnejši fizikalni zakoni........
Maja Pajade
# 25.07.2018 ob 08:07
Akcija je hvale vredna, le časovno bi morda bilo smiselno ponoviti jo, ko večina ni na t.i. počitnicah.
nonparel
# 24.07.2018 ob 12:42
@Lunatix
Ah daj no, na Googlu imaš vse pred nosom, a je tako težko vtipkati besedo ali dve.
bob
# 24.07.2018 ob 11:32
Ma jaz sem 2007 plačal testiranje proti hepatitisu C in virusu HIV, plačal pa sem tudi cepljenje proti hepatitisu A in B. Koliko mi je poznano se hepatitis C prenaša isto kot HIV. Pubeci zaščitite svoj top, nikoli ne veš s kakšno biologijo razpolaga nasprotna ženska ali moška stran za tiste, ki prakticirat tudi tako. Posledice hepatitisa C se kažejo na jetrih in je hudo zapleteno zdravit to zadevo.
Oglasno sporočilo
link
Spet sem lahko ure in ure z vnukoma v parku
6. november 2018 ob 08:28 Lara je stara tri leta, Luka pet. Vnuka v moje življenje prinašata veselje in mladost. Pri svojih 65 letih sem v dobri kondiciji in pogosto grem z njima v park.
Več novic ...
Kazalo