Lani je društvo v Ljubljani pripravilo akcijo osveščanja o bolezni, letos pa bo osrednji dogodek potekal v Postojni. Foto: Društvo KVČB
Lani je društvo v Ljubljani pripravilo akcijo osveščanja o bolezni, letos pa bo osrednji dogodek potekal v Postojni. Foto: Društvo KVČB
false
Mateja Saje, predsednica Društva za KVČB, pravi, da so prepričani, da bodo nove smernice bolnikom pomagale razumeti najnovejše klinične raziskave. Foto: MMC RTV SLO

Ob svetovnem dnevu te bolezni je slovensko društvo za KVČB izdalo prevod izobraževalnega priročnika Smernice za bolnike s KVČB. Ob tem v društvu poudarjajo, da je za uspešno obvladovanje bolezni ključno zgodnje odkrivanje bolezni in bolniku prilagojeno zdravljenje.

V Sloveniji s to boleznijo živi okoli 7.000 ljudi. Driska, bolečine v trebuhu in nenadna izguba teže so trije najpogostejši simptomi kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB), kamor spadata crohnova bolezen, ki lahko prizadene kateri koli del prebavne cevi, vse od ust do zadnjika, in ulcerozni kolitis, ki prizadene debelo črevo.

"Smernice za bolnike smo že od leta 2014 pripravljali na evropski ravni skupaj z Evropsko organizacijo za crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (ECCO) in Evropsko zveze društev za crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (EFCCA). Pri tem smo sodelovali zdravniki, medicinske sestre in bolniki, zato smo prepričani, da nam bodo nove smernice pomagale razumeti najnovejše klinične raziskave ter nam vsem zagotoviti dragocene informacije o naši bolezni," pojasnjuje Mateja Saje, predsednica Društva za KVČB.

Kot poudarjajo v društvu, je obdobje od prvih simptomov do postavitve končne diagnoze in začetka zdravljenja zelo negotovo in stresno, zato je pomembno, da družinski zdravniki čim hitreje prepoznajo bolezen in bolnika napotijo k specialistu. Pri kroničnih boleznih, kot je tudi KVČB, so poleg zdravljenja z zdravili nujne tudi podporne terapije in prilagajanje življenjskega sloga.

Osrednji dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu KVČB bo potekal v Postojni v soboto, 21. maja, od 14. ure dalje in bo zajemal strokovni in družabni del. Slovenija se pridružuje več kot 40 državam po vsem svetu, ki bodo osvetlili znane objekte, stavbe in spomenike z enotno vijolično barvo, ki je bila izbrana kot barva dneva KVČB.