V ljubljanskem kliničnem centru je zaradi posledic virusa umrla dveletna deklica. Foto: BoBo
V ljubljanskem kliničnem centru je zaradi posledic virusa umrla dveletna deklica. Foto: BoBo
Zaradi virusa umrla dveletna deklica
Umrla je še ena deklica

Deklica se je okužila z respiratornim sincicijskim virusom, je poročala TV Slovenija. V ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) pa so opozorili, da se je v zadnjem tednu pri njih zelo povečalo število otrok z akutnim bronhiolitisom, vnetjem majhnih dihalnih poti. Največje število obolenj ob tem šele pričakujejo, epidemija pa lahko traja naslednjih nekaj mesecev.

Zbolevajo predvsem otroci, mlajši od dveh let, zlasti pa dojenčki, je pojasnil predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL-ja Franc Strle. "Pride do vnetja zelo drobnih dihalnih poti, zato je prehod zraka moten," je dejal. Bolnik po njegovih besedah kašlja, težko, tudi pospešeno diha, nekateri pa ne morejo jesti.
Obolenja so običajna
"Zadeva je zelo pogosta zlasti v zimskem času," je dejal. "Večinoma bolezen poteka brez težav. Na ljubljansko pediatrijo in kliniko za infekcijske bolezni pa sprejmemo približno 600 do 1.000 takih otrok letno. Približno 10 odstotkov jih potrebuje intenzivno terapijo," je povedal in dodal, da umre približno 0,5 odstotka obolelih otrok.

Starši morajo pri obolenju poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, jim redno čistiti nos s slano vodo in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in oziroma težko in hitro dihajo, pa je potreben pregled pri zdravniku.

Nujna je dobra higiena in pazljivost pri več otrocih
Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši po navedbah stroke naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok. Če je doma dojenček, mlajši od šestih mesecev, in ima sorojenca v vrtcu, naj starši starejšega otroka vzamejo iz varstva. Okužbo namreč največkrat prinese domov prav starejši otrok.

Treba je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok, navajajo. Odsvetujejo, da bi starši doma kadili. Prav tako odsvetujejo, da z majhnimi otroki obiskujejo nakupovalne centre ali druge zaprte prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi. Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.

Zaradi virusa umrla dveletna deklica
Umrla je še ena deklica