"Bolj kot napoved stavke je odjeknila zadeva o neuravnoteženem financiranju zdravstva oziroma izolske bolnišnice in to je tisto, kar smo hoteli opozoriti, pravijo v Fidesu. Foto: BoBo
ZZZS
S predčasnim nakazilom namerava ZZZS bolnišnicam v finančnih težavah zagotoviti boljšo likvidnost. Foto: BoBo

Direktorica koprske območne službe Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije Damjana Jelačin Ivanovič je potrdila, da so denar nakazali že dopoldne: "Nakazali smo prvi in tretji obrok rednega mesečnega avansa za februar v skupni višini 1.967.000 evrov".

Od tega je bila odvisna tudi usoda enourne opozorilne stavke, s katero so zagrozili sindikati. Ti so napovedali, da bodo dejavnosti, povezane s stavko, prekinili, če bodo delavci danes dobili plač.

To se je tudi zgodilo, pravi podpredsednik Fidesa Damjan Polh: "Bolj kot napoved stavke je odjeknila zadeva o neuravnoteženem financiranju zdravstva oziroma izolske bolnišnice in to je tisto, kar smo hoteli opozoriti . Mislim, da smo uspeli in upamo, da se bodo zadeve začele reševati." Tako pričakujejo, da bodo pristojni organi začeli iskati sistemske rešitve tako za izolsko bolnišnico kot za celotno zdravstvo.

V Izoli bodo sicer lažje zadihali šele marca, pojasnjuje vršilec dolžnosti direktorja Radivoj Nardin: "Če bo vse tako, kot smo načrtovali, ne predvidevamo novih likvidnostnih težav, še posebno ne, zato ker v začetku marca pričakujemo še poračun za leto 2014, ker bi morali dobiti kar nekaj denarja, ki bi razrešile naše likvidnostne težave v celoti."

Denar tudi za ostale bolnišnice
Tretji del nakazila so ob izolski predčasno izplačali tudi bolnišnicam Brežice, Jesenice, Ptuj, Slovenj Gradec in Topolšica, in sicer po 2,8 milijona evrov.

Prvi del februarskega nakazila vsem izvajalcem znaša 59 milijonov evrov.