Spremembe zakona so bile pripravljene
Spremembe zakona so bile pripravljene "praktično v tajnosti", trdijo v organizaciji. Foto: BoBo
Zakon o zdravniški službi naletel na močan odpor

Predlog novele zakona o zdravniški službi opredeljuje izobraževanje in zaposlovanje mladih zdravnikov. Na videz se dotika le tarčne skupine, vendar ima posledice na celotno populacijo, saj smo vsi uporabniki zdravstvenega sistema, so Mladi zdravniki Slovenije zapisali v izjavi za javnost.

Spremembe so bile po njihovih ugotovitvah oblikovane praktično v tajnosti, težnja organov odločanja pa je, da se sprejmejo po nujnem postopku, torej tudi brez javne razprave. A kot so poudarili, predlagane spremembe "nikakor niso nujnega značaja". Pred njihovo potrditvijo je potrebna širša javna razprava, saj zakon posredno vpliva na zdravstveno oskrbo vseh prebivalcev Slovenije.

Odločanje z zbornice na ministrstvo
Mlade zdravnike v predlogu med drugim moti prenos načrtovanja in odločanja o specializacijah s stroke, ki jo predstavlja Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), na ministrstvo za zdravje, ki "nima definiranih kriterijev in zagotovljenih ustreznih strokovnih teles". Nasprotujejo tudi ukinitvi nadzorne funkcije ZZS-ja nad potekom pripravništva, sekundarija in specializacijami.

Obsojajo uvedbo "prisilne izbire kraja prve možne zaposlitve kot specialista v javni mreži po končani specializaciji" in ostro nasprotujejo ukinitvi možnosti ponovne prijave na razpis za potrebe javne mreže.

Prav tako je skrb vzbujajoč prenos financiranja podiplomskega izobraževanja na državni proračun in vsakoletno usklajevanje o višini sredstev, namenjenih izobraževanju. Možnost opravljanja samostojne dejavnosti specializantov primarne ravni v zadnjem letniku pa po njihovem mnenju ne ponuja ustrezne logistične podpore in nadzora.

Nekaj sprememb "pozitivnih"
Predlog sicer po njihovem mnenju ponuja tudi nekaj pozitivnih sprememb, kot so uvedba nacionalnega razpisa in razpisa za znane izvajalce, uvedba opcijskega enoletnega sekundariata in uvedba rednega nadzora nad izvajalci programov izobraževanja.

Da bi bile določene rešitve v predlogu v škodo mladim zdravnikom, so pred dnevi opozorili tudi v ZZS-ju.

Predlog novele sicer predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na državni proračun. Še letos nameravajo na proračun prenesti 23 milijonov evrov. Predlagajo sprejetje novele po nujnem postopku, saj da je od tega odvisno skrajševanje čakalnih dob.

Zakon o zdravniški službi naletel na močan odpor