Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije očita izolski bolnišnici kršitev pogodbe. Foto: Radio Koper
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije očita izolski bolnišnici kršitev pogodbe. Foto: Radio Koper

Zdravnike v obalnih zdravstvenih zavodih je vodstvo bolnišnice obvestilo, da ne more zagotoviti nujne urološke službe, zato naj bolnike napotijo v najbližje ustanove. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije odločitve vodstva ne podpirajo in jo ocenjujejo kot kršitev pogodbe.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so bili neprijetno presenečeni, ko so iz medijev izvedeli, da izolska bolnišnica nujnih uroloških bolnikov ne sprejema. O svoji odločitvi jih vodstvo ni obvestilo. Pričakujejo, da bo bolnišnica čim hitreje rešila kadrovsko težavo in tako zagotovila spoštovanje pogodbe z zdravstvenim zavodom.

ZZZS: Obvezani so sprejemati urgentne bolnike
Če bolnišnica ne opravi urgentnih obravnav, sledi nižje plačilo zavarovalnice. To je prvi ukrep, ki je samodejen, pojasni Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in doda: "Kot bolnišnica bi se bili dolžni organizirati tako, da to te težave sploh ne bi prišlo. Dolžni so sprejemati urgentne bolnike in to pomeni kršitev. Imajo status splošne bolnišnice, ki zagotavlja 24-urno dežurno službo in sprejem pacientov v okviru akutne bolnišnične obravnave."

Zdravniki so prejeli obvestilo, da zdaj bolnike napotijo v ljubljanski klinični center ali v šempetrsko bolnišnico, kjer so nam povedali, da trenutno večjega priliva bolnikov z Obale in Krasa ne opažajo. V izolski bolnišnici se od lanskega poletja, po tragični smrti zdravnika, trudijo, da bi zaposlili urologa, vendar neuspešno. Na naša konkretna vprašanja o zadnjem zapletu nam iz vodstva ves dan niso odgovorili. Kot so sporočili, bodo zadevo predstavili na novinarski konferenci v ponedeljek.