Vhod v stavbo ZZS-ja. Foto: BoBo
Vhod v stavbo ZZS-ja. Foto: BoBo

"Spoštovani,

na spletnem portalu MMC (RTV Slovenija) je bil dne 7. 8. 2017 objavljen prispevek avtorja Andreja Čeboklija z naslovom »Kako sem šel čez mejo po nove zalivke in denarnico olajšal precej manj kot v Sloveniji«.

Kot predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in kot zobozdravnik v javni zdravstveni mreži podajam naslednjo zahtevo za objavo popravka in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s prispevkom:

»Novinar v članku izkaže popolno nepoznavanje zobozdravstva in zdravstva ter s svojim načinom pisanja neprimerno vrednoti zdravstvene in zobozdravstvene storitve.

Storitev izdelave zalivke, ki jo omenja v prvem odstavku, se ne more zaračunavati po kosih, saj to ni žemlja ali oblačilo, ki ga kupiš v trgovini. Gre za zdravstveno storitev, ki ima svoje strokovne indikacije o tem, kdaj in na kakšen način je treba zalivko zamenjati, narediti oziroma le obnoviti. Opozarjamo na avtorjev zavajajoč način pisanja, iz katerega bi pacienti lahko sklepali, da lahko vsak sam oceni kdaj je zalivko treba zamenjati in koliko kosov, podobno kot gume pri avtomobilu, ko se obrabijo. Zato tudi izvajanje zdravstvenih storitev ne more biti objavljeno na internetu po vzoru portalov, kjer označiš storitev in izdelke primerjaš med seboj po različnih parametrih in cenah. Zanimivo bi bilo, če bi vzpostavili tak portal za žilne opornice, umetne kolke ipd.

Zdravniška zbornica opozarja, da je takšen način predstavljanja zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev neprimeren in neetičen. Pacient si izbere svojega zdravnika ali zobozdravnika po principu lastne presoje in zaupanja. Odnos pacient-zobozdravnik temelji na zaupanju in medsebojnem spoštovanju, ki ga gradita skozi različna življenjska obdobja in je pogoj za uspešno zdravljenje. Ta odnos je lahko na različnih preizkušnjah, zato imajo pacienti pravico do drugega mnenja, da lahko pogledajo na svoj problem tudi iz druge perspektive.

Z naštevanjem različnih cen za enake storitve novinar pokaže nepoznavanje zdravstvenega sistema v Sloveniji. V isti koš daje samoplačniške cene, doplačila in storitve, ki jih krije ZZZS. Pri nas namreč govorimo o doplačilih za nadstandardne storitve, kamor sodi tudi bela zalivka ( javni zavodi in koncesionarji) ter o samoplačniških cenah. Cene doplačil in samoplačniških storitev niso regulirane in jih določa trg. Doplačila za zalivke se gibljejo do 70 evrov (največja zalivka), samoplačniške cene pa lahko presegajo 100 evrov. Razlika nastane pri doplačilih pri koncesionarju ali javnem zavodu, saj doplačilo predstavlja razliko med samoplačniško ceno (ki jo določi jo izvajalec sam) ter ceno, ki jo pokrije ZZZS za osnovni material in tehniko (amalgamska zalivka).

Zame so nesprejemljive navedbe o naveličanosti in zagrenjenosti v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu. Dejstvo je, da vsi kolegi delajo presežke glede na programe, ki jih plačuje in načrtuje ZZZS. Novinar naj pojasni, na podlagi katerih ugotovitev oziroma virov sklepa o naveličanosti in zagrenjenosti zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu. Za razmere v javnem sistemu niso odgovorni zdravniki (kot javni uslužbenci), ampak tisti, ki sprejemajo zakone. Nepremišljeno spreminjanje zakonov bo gotovo pripeljalo do nepopravljivih posledic v javnem zdravstvenem sistemu.

Čeprav je samoplačniški trg zdravstvenih storitev v Sloveniji podvržen številnim regulativam, ostaja konkurenčen sosednji državam. Konkurenčnosti ne ocenjujemo samo skozi ceno, temveč tudi po kakovosti in strokovni usposobljenosti izvajalca. Tuji izvajalec, ki se neumorno promovira v različnih slovenskih medijih in sklepa dodatne posle z našimi zavarovalnicami, očitno ni dovolj prepričljiv za prebivalce lastne države do te mere, da bi zapolnili njegov delovni čas. Ali je to, da je poceni in s pretiranim nasmeškom res kakšna referenca?

Ker se vsebina prispevka neposredno nanaša na način izvajanja in obračunavanja zobozdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži v Sloveniji in tudi na domnevno naveličan in zagrenjen odnos slovenskih zobozdravnikov, vsebina prispevka neposredno posega v mojo osebno pravico do časti in dobrega imena, saj zobozdravniško službo opravljam v javni zdravstveni mreži. Zato na podlagi 26. člena Zakona o medijih vlagam zahtevek za objavo gornjega besedila.

S spoštovanjem in lep pozdrav,

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.

Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije"