Dnevne novice
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc pobudnikom referenduma očita zavajanje, ti očitke zavračajo. Foto: BoBo

Dodaj v

Referendum: Omemba čakalnih dob zmotila ministrico, pobudniki zavračajo očitke o zavajanju

Podpise pod zahtevo za referendum so začeli zbirati v torek
6. oktober 2017 ob 20:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za zdravje pobudnikom referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti očita zlorabo na obrazcu za podporo referendumski zahtevi - zmotilo jo je geslo "Ali ste za razumne čakalne dobe?", o čemer zakon ne govori, pravi.

Zakon ne govori o čakalnih dobah, pač pa o zakonitem in transparentnem podeljevanju koncesij, je poudarila Milojka Kolar Celarc in dodala: "Zdravniki, ki dajejo bolnikom podpisovati takšne obrazce, zlorabljajo njihovo zaupanje."

Predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, ki je v DZ vložil pobudo za začetek referendumskih postopkov, odgovarja, da ne gre za zlorabo. Pojasnil je, da so morali na obrazce vpisati geslo in so se domislili takšnega. Po njegovih besedah namreč vse več državljanov čaka na zdravstvene storitve in jih ne dočaka v razumnem roku.

Ministrica je po Ocvirkovih ocenah ob nastopu mandata obljubljala "gradove v oblakih, a ni ne gradov ne oblakov". Dodal je, da je tri leta pripravljala zakon, razmere pa so čedalje slabše. Če bi ministrstvo spoštovalo obstoječi zakon, pa po ocenah Ocvirka za ureditev podeljevanja koncesij novela sploh ne bi bila potrebna. Kot je pojasnil, je ministrstvo samo podeljevalo koncesije koncesionarjem, ki niso izpolnjevali pogojev.

Pobudniki referenduma, med katerimi je tudi Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov, so podpise pod zahtevo za referendum začeli zbirati v torek. V nekaj dneh, do četrtka zvečer, so jih zbrali nekaj sto, je povedal Ocvirk in napovedal nadaljnje aktivnosti, med drugim tudi shode pred upravnimi enotami. V 35 dneh morajo sicer zbrati najmanj 40.000 podpisov.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 07.10.2017 ob 09:38
Koncesije podaljšujejo čakalne vrste za nekatere obravnave. Ko je nekdo, na primer, v vrsti za 299 čakajaočimi, in koncesionar pošlje novega v vrsto, se ta novi ne ubrsti v vrsto na 301.mesto ampak nekje spredaj in tisti , ki je bil prej na 300.tem mestu se pomakne na 301 in tako se vrsta daljša in krajša le, ko ni 'nujnih' primerov.
samogledam
# 08.10.2017 ob 09:57
zakaj v Sloveniji zdravnik specialist dela kar na 4-6 delovnih mestih honorarno, poleg redne sluzbe v UKC ? zakaj zdravniki nimajo kartice za prihod in odhod v sluzbo tako kot medicinske sestre? Ko boste ta nadzor uredili bodo tudi cakalne vrste pol krajse !
xerces8
# 06.10.2017 ob 22:20
"je ministrstvo samo podeljevalo koncesije koncesionarjem, ki niso izpolnjevali pogojev."

Tako. Kaj pomagajo zakoni, če se jih noben ne drži?
samogledam
# 08.10.2017 ob 10:00
in ta predlog velja tudi za sodnike in tozilce ! pa ne bo tako velikih zaostankov .
galoper
# 06.10.2017 ob 21:04
Moja čakalna doba bo trajala še najmanj 783 dni.
mmeeddoo
# 09.10.2017 ob 09:15
@božo 1: Se strinjam, da je to velik problem, vendar zanj niso krivi prebivalci sami. Naloga ministrstva je, s pomočjo strokovne javnosti, izdati priporočila in ozaveščati o škodljivostih. Hkrati pa s pomočjo drugih ministrstev vršiti kvaliteten nadzor nad upoštevanjem zakonov in priporočil pri ponudnikih.

Ne pa da je naše ministrstvo do zadnjega trdilo, da tuji prehrambeni izdelki pri nas, niso slabše kvalitete.
Da ne omenjam priporočil iz leta 2 in 3, ko je zdravo jesti kruh in testenine ter škodljivo jesti jajca in meso.
ivod
# 08.10.2017 ob 13:46
... res hinavsko vprašanje ... le kdo ni za razumne čakalne dobe ??!!
Damoklej
# 07.10.2017 ob 16:27
Prava oseba nas opominja na nepravilnosti- Kaj bo premalo za njen .......
božo1
# 08.10.2017 ob 08:06
Ni vse pri ministrici za zdravje

Po podatkih nacionalnih raziskav se v Sloveniji zdravo in pretežno zdravo še vedno prehranjuje manj kot polovica prebivalstva.
........
*debelosti med otroki in mladostniki, ki ni značilna le za Slovenijo, temveč za vso Evropo. Pravijo, da so slovenski otroci skoraj povsem pri vrhu debelih, med državami srednje Evrope pa celo na prvem mestu.
......
med 186 državami sveta največ predebelih moških in žensk živi na Kitajskem in v ZDA;
- Za zdravstvo s 14,3 odstotka BDP sicer največ namenja ameriška regija. Predvsem gre visok odstotek na račun ZDA, ki so s 17,9 odstotka država z daleč najvišjim deležem BDP,
* Slovenija nameni za zdravstvo manj od globalnega povprečja V letu 2014 je Slovenija za zdravstvo namenila 8,6 odstotka svojega BDP

........
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) napoveduje, da utegne prekomerna telesna teža oziroma debelost kmalu postati najpomembnejši vzrok za slabo zdravje....... Debelost je zaradi svoje razširjenosti, stroškov in učinkov na zdravje problem javnega zdravja in politični problem.

Ps.: Na to si dovolim opozoriti, ker sem pred časom močno korigiral svoj "model" prehranjevanja in življenja z rezultati, ki upam vsaj, ne bodo bremenili čakalnih vrst.
Kazalo