Zapletom z otroško kardiologija ni konca. Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
Zapletom z otroško kardiologija ni konca. Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
Vesel o trditvah vodstva UKC-ja, da analize niso poslali ministrstvu.
Odstopil vodja otroške srčne kirurgije

"To ni bila hipna odločitev. Odstopil sem v petek, svoj odstop pa sem napovedal že 14 dni prej, ko sem na upravo UKC-ja naslovil dopis, v katerem so bili navedeni zelo razumni pogoji, pod katerimi bi bil pripravljen to službo še naprej voditi. Na žalost nisem dobil nobenega odgovora," je pojasnil Samo Vesel, ki je vodil službo od avgusta, potem ko je odstopil Tomaž Podnar. Varnostna analiza je sicer bila obremenjujoča za oba.

Čeprav ima služba za kardiologijo po njegovih besedah veliko težav, zlasti glede otroške srčne kirurgije in kadrovskega pomanjkanja, pa to po Veselovih navedbah niso razlogi za njegov odstop. "Pravi povod je vedenje vodstva UKC-ja oz. popolna odsotnost ukrepanja vodstva v zvezi z analizo varnostnega zapleta, ki je ugledala luč sveta pred dvema mesecema," je dejal.

Po njegovih besedah sta za poročilo, v katerem "sta bila s Podnarjem označena kot kriva povzročitve nevestnega zdravljenja, ki se je končala s smrtjo dojenčka", izvedela iz medijev. "V UKC-ju so vodili čarovniški proces, glavna obdolženca pa sploh nisva bila obveščena o tem, da poteka kakršen koli postopek, niti nisva bila nikoli seznanjena z očitki niti nisva mogla odgovoriti na te očitke," je dejal. Po njegovem mnenju je to poročilo prišlo v medije z namenom osebne in profesionalne diskreditacije.

Skupaj s Podnarjem sta pričakovala in od vodstva UKC-ja zahtevala, da se javno oglasi in razveljavi ta postopek ter ponovno vodi postopek, "ki bo imel obrambo in tudi tožnika". A se nič od tega po njegovih navedbah ni zgodilo, zato je odstopil.

Kdo laže?
Opozoril je, da še do danes ni prejel ne poročila ne njegovega osnutka. "Veva pa in imava dokaze, da je bila analiza poslana na ministrstvo," je dejal. Tako na ministrstvu kot v UKC-ju so za Slovensko tiskovno agencijo zatrdili, da UKC Ljubljana ni poslal analize ministrstvu. "Midva imava v rokah dokaz, ki postavlja to na laž," je dejal Vesel, pri čemer tega dokaza ni želel predočiti.

Sporni primer
V UKC Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper Vesela in Podnarja vložena tudi anonimna ovadba.

UKC: Program ni optimalno urejen
V UKC-ju Ljubljana pa so navedli drugačne razloge za Veselov odstop. "Eden glavnih razlogov za odstop je, da kardiokirurški program še vedno ni optimalno urejen," so sporočili. Navajajo pa, da bo Vesel ostal na funkciji do imenovanja novega vodje službe za kardiologijo, ta služba pa otrokom zagotavlja varno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

Megličeva ostaja
Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je zanikala neuradne informacije, da je tudi ona odstopila. "Za zdaj ne odstopam," je dejala za STA. "Nesoglasja, ki nastajajo v vsaki službi, kot je naša, sproti rešujemo," je dodala. Na kliniki po njenih besedah zelo dobro sodelujejo z vsemi predstojniki služb in kliničnih oddelkov, prav tako z zdravniki.

"Trudim se urejati stvari za otroke. Zelo se trudim, da bi delo gladko teklo, da izpolnjujem svoje dolžnosti, da strokovno in varno zdravimo bolnike," je zagotovila, a napovedala, "če bom ugotovila, da v skladu s svojimi načeli, poštenostjo, pravičnostjo in cilji, ki sem jih zadala, ne morem delovati, bom takoj odstopila."

Megličeva, ki je vodenje pediatrične klinike UKC Ljubljana prevzela na začetku septembra, potem ko se je mandat iztekel Rajku Kendi, meni, da ima še podporo vodstva UKC-ja. "Predvsem imam podporo zdravnikov v naši kliniki. Imam podporo večine zdravnikov v kliniki in za zdaj vseh predstojnikov, ki so me tudi izbrali za to funkcijo," je dejala.

Vesel o trditvah vodstva UKC-ja, da analize niso poslali ministrstvu.
Odstopil vodja otroške srčne kirurgije