Dnevne novice

Poudarki

  • Megličeva ostaja
  • UKC: Program ni optimalno urejen
Kardiologija
Zapletom z otroško kardiologija ni konca. Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
       Midva imava v rokah dokaz, ki postavlja to na laž.       
 Vesel o trditvah vodstva UKC-ja, da analize niso poslali ministrstvu.
VIDEO
Odstopil vodja otroške sr...

Dodaj v

Samo Vesel odstopil, vodstvo UKC-ja obtožuje laganja

Službo je vodil le nekaj mesecev
24. oktober 2017 ob 17:06,
zadnji poseg: 24. oktober 2017 ob 20:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana Samo Vesel je odstopil, ker vodstvo UKC-ja ni razveljavilo zanj obremenjujoče varnostne analize smrti dojenčka leta 2015.

"To ni bila hipna odločitev. Odstopil sem v petek, svoj odstop pa sem napovedal že 14 dni prej, ko sem na upravo UKC-ja naslovil dopis, v katerem so bili navedeni zelo razumni pogoji, pod katerimi bi bil pripravljen to službo še naprej voditi. Na žalost nisem dobil nobenega odgovora," je pojasnil Samo Vesel, ki je vodil službo od avgusta, potem ko je odstopil Tomaž Podnar. Varnostna analiza je sicer bila obremenjujoča za oba.

Čeprav ima služba za kardiologijo po njegovih besedah veliko težav, zlasti glede otroške srčne kirurgije in kadrovskega pomanjkanja, pa to po Veselovih navedbah niso razlogi za njegov odstop. "Pravi povod je vedenje vodstva UKC-ja oz. popolna odsotnost ukrepanja vodstva v zvezi z analizo varnostnega zapleta, ki je ugledala luč sveta pred dvema mesecema," je dejal.

Po njegovih besedah sta za poročilo, v katerem "sta bila s Podnarjem označena kot kriva povzročitve nevestnega zdravljenja, ki se je končala s smrtjo dojenčka", izvedela iz medijev. "V UKC-ju so vodili čarovniški proces, glavna obdolženca pa sploh nisva bila obveščena o tem, da poteka kakršen koli postopek, niti nisva bila nikoli seznanjena z očitki niti nisva mogla odgovoriti na te očitke," je dejal. Po njegovem mnenju je to poročilo prišlo v medije z namenom osebne in profesionalne diskreditacije.

Skupaj s Podnarjem sta pričakovala in od vodstva UKC-ja zahtevala, da se javno oglasi in razveljavi ta postopek ter ponovno vodi postopek, "ki bo imel obrambo in tudi tožnika". A se nič od tega po njegovih navedbah ni zgodilo, zato je odstopil.

Kdo laže?
Opozoril je, da še do danes ni prejel ne poročila ne njegovega osnutka. "Veva pa in imava dokaze, da je bila analiza poslana na ministrstvo," je dejal. Tako na ministrstvu kot v UKC-ju so za Slovensko tiskovno agencijo zatrdili, da UKC Ljubljana ni poslal analize ministrstvu. "Midva imava v rokah dokaz, ki postavlja to na laž," je dejal Vesel, pri čemer tega dokaza ni želel predočiti.

Sporni primer
V UKC Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper Vesela in Podnarja vložena tudi anonimna ovadba.

UKC: Program ni optimalno urejen
V UKC-ju Ljubljana pa so navedli drugačne razloge za Veselov odstop. "Eden glavnih razlogov za odstop je, da kardiokirurški program še vedno ni optimalno urejen," so sporočili. Navajajo pa, da bo Vesel ostal na funkciji do imenovanja novega vodje službe za kardiologijo, ta služba pa otrokom zagotavlja varno in kakovostno zdravstveno oskrbo.

Megličeva ostaja
Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je zanikala neuradne informacije, da je tudi ona odstopila. "Za zdaj ne odstopam," je dejala za STA. "Nesoglasja, ki nastajajo v vsaki službi, kot je naša, sproti rešujemo," je dodala. Na kliniki po njenih besedah zelo dobro sodelujejo z vsemi predstojniki služb in kliničnih oddelkov, prav tako z zdravniki.

"Trudim se urejati stvari za otroke. Zelo se trudim, da bi delo gladko teklo, da izpolnjujem svoje dolžnosti, da strokovno in varno zdravimo bolnike," je zagotovila, a napovedala, "če bom ugotovila, da v skladu s svojimi načeli, poštenostjo, pravičnostjo in cilji, ki sem jih zadala, ne morem delovati, bom takoj odstopila."

Megličeva, ki je vodenje pediatrične klinike UKC Ljubljana prevzela na začetku septembra, potem ko se je mandat iztekel Rajku Kendi, meni, da ima še podporo vodstva UKC-ja. "Predvsem imam podporo zdravnikov v naši kliniki. Imam podporo večine zdravnikov v kliniki in za zdaj vseh predstojnikov, ki so me tudi izbrali za to funkcijo," je dejala.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
matej pirnat
# 24.10.2017 ob 17:31
Zakaj se nihče ne vtakne v glavno medicinsko sestro na pediatrični kliniki. Govori se, da je najbolje plačana sestra v UKCL. Zakaj je temu tako? Tudi Zdenka Kramar, ki opravljal delo koordinatorice vodenja sistema kakovosti na ped. kliniki je sporna. Kakšen je sodni epilog Zdenke Kramar in korupcijske afere 2014 v splošni bolnišnici Jesenice kjer je bila odstavljena iz mesta glavne medicinske sestre zaradi nepravilnosti. Presedla se je zgolj na drugi stolček - v UKCL pediatrična klinika. Očitno je tam med vodstvom zaposlena sama korupcijska smetana.
alex961
# 24.10.2017 ob 18:55
Ne smrdi samo na otroški kardiologiji, tudi na kardiološkem oddelku Ukc se gredo beli štrajk. Za koronografijo s hitro napotnico so me dali na čakalno listo, na vrsti bom čez 180 dni!!!! Če bom dočakal.
matej pirnat
# 24.10.2017 ob 17:17
nikoli končana zgodba ...
Skippy
# 24.10.2017 ob 17:59
Čas je za kopijo švicarske modela - kjer zdravnike plačujejo in nadzorujejo privatne zavarovalnice.
Bivši uporabnik
# 24.10.2017 ob 17:31
Zakaj je podložite tega članka z Benny Hill glasbo?
Radio
# 24.10.2017 ob 19:27
@alex961:

Evo, zdaj ni izgovorov. Prestavi se v Celje in boš 100 dni prej na vrsti.
firtoh
# 24.10.2017 ob 19:14
alex961
Jo delamo tudi pri nas v Celju.Čakalna doba je 76 dni
Radio
# 24.10.2017 ob 19:13
Nekateri so prepričani, da na svetu obstajata samo 2 zdravstvena modela - slovenski in ameriški.
Knez Miru
# 24.10.2017 ob 18:03
@Skippy
Čas je za kopijo švicarske modela - kjer zdravnike plačujejo in nadzorujejo privatne zavarovalnice.
Bolje zate, da si dobro stoječ, oz. da si dobro zdravstveno stoječ , kajti zdravstva kot si ga delećen danes v Sloveniji si ne bi moglo privoščiti 2/3 prebivalstva.
rabies
# 24.10.2017 ob 17:22
še dobro da ni žalosten odstopil
makoshark
# 24.10.2017 ob 21:20
"Midva imava v rokah dokaz, ki postavlja to na laž," je dejal Vesel, pri čemer tega dokaza ni želel predočiti.

Če imaš dokaz, ga priloži. Sicer tega ne omenjaj.

V Sloveniji je vedno polno tega, da imajo vsi polno enih dokazov, ko je pa treba dati dokaze na mizo, je pa vse tiho. V takem naj bodo raje tiho že prej.

Zadeve ne poznam, možno, da ima prav in ima dokaze. Ampak če javno to omenja, naj se potem ne izmika. Kot otroci ,)
ajvard
# 25.10.2017 ob 00:29
makoshark

če je sta s tem komuniciralal s tistimi, proti katerim imata dokaze, je to lahko povsem ok.
na tistega, na katerega je letelo, je gotovo prišlo. včasih je to pametno povedati na tak način.
tudi bolj varno.
zelda
# 24.10.2017 ob 23:12
Bol kot vse drugo je problem, da je v zdravstvu odpovedala etika, vse ostalo so samo izgovori.
Alchemist
# 24.10.2017 ob 20:56
Kardiološki oddelek pediatrične klinike je klasičen primer, kaj se zgodi, ko neka ekipa znotraj sebe ne deluje. Ko se pa pere umazano perilo v mediih, pa zadeve postanejo še desetkrat hujše.
Skippy
# 24.10.2017 ob 18:05
@Knez Miru
Švica ima vseeno javno zdravstvo, ampak ga nadzorujejo privatne firme. V državnih firmah so apetiti zaradi politike in možnega izsiljevanja pač preveliki.
QUENDI
# 24.10.2017 ob 17:53
"Nesoglasja, ki nastajajo v vsaki službi, kot je naša, sproti rešujemo,"......hja.......pri vsa so usodna za pacienta........
gremyus
# 24.10.2017 ob 17:37
Brez skrbi. Plača bo ista, odgovornost pa manjša. Kok bi jest to vse nagonu nekam, ej...
Kazalo